• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zolja optužena za još jedan ratni zločin

Autor mondo.ba

Protiv Raseme Handanović zvane Zolja, osuđene ranije za strijeljanje Hrvata u konjičkom selu Trusina, Tužilaštvo BiH podiglo je još jednu optužnicu za ratni zločin počinjen tokom proteklog rata na području opštine Konjic.

Nova optužnica Handanovićevu i Elmedina Čauševića zvanog Mesar, oboje bivši pripadnici Specijalnog odreda "Zulfikar" Armije RBiH, tereti da su u maju 1993. godine kod Konjica zlostavljali dvoje hrvatskih civila, pišu "Nezavisne novine".

Iz Tužilaštva BiH u petak je saopšteno da su Handanovićeva i Čaušević ove civile, supružnike dovedene iz naselja Lisičići, mučili u selu Grabovci.

"Optuženi Čaušević drvenim kocem tukao je civila K.Z., nakon čega mu se u zlostavljanju žrtve pridružila i optužena Handanović, koja je njegovoj supruzi prijetila da će biti silovana", saopštili su iz Tužilaštva.

Prema optužnici, Zolja i Mesar su žrtvu K.Z. "tukli i vodili kroz selo, te je on zbog premlaćivanja i zlostavljanja često padao, nakon čega je tjeran da ustane i nastavi hodati". Premlaćivanje je, tvrde u Tužilaštvu, ostavilo teške posljedice na fizičko i psihičko zdravlje žrtve inicijala K.Z.

Rasema Handanović Zolja, rođena u Sanskom Mostu, nakon proteklog rata napustila je BiH. Pravosudnim organima BiH krajem 2011. godine izručile su je SAD. Tužilaštvo BiH tada ju je optužilo za učešće u strijeljanju hrvatskih civila i zarobljenih pripadnika HVO-a u aprilu 1993. u selu Trusina, kod Konjica. Handanovićeva je priznala krivicu i pristala svjedočiti na suđenju protiv još šestorice optuženih za zločine u Trusini. Nakon priznanja krivice u aprilu 2012. godine osuđena je na pet i po godina zatvora i trenutno je na izdržavanju kazne.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE