• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iduće godine novi pritisci za ustavne promjene?

Autor mondo.ba

Međunarodna zajednica odlučna je da uz snažan pritisak na političare u BiH već na proljeće inicira ustavne reforme koje bi podrazumijevale jednog predsjednika BiH i formiranje ministarstava poljoprivrede i obrazovanja na nivou BiH.

Pozivajući se na više diplomatskih izvora, "Press RS" piše da je za 2016. godinu planirano održavanje izbora, te da će sve to biti objavljeno u avgustu ove godine u Berlinu, na razgovorima o tom "paketu" sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel.

Visoki zvaničnici Berlina i Vašingtona već mjesecima razgovaraju o paketu ustavnih reformi koje bi doprinijele efikasnosti i funkcionalnosti BiH.

U eventualnim ustavnim promjenama još se planira i reforma policije i pravosudnog sistema, hitno uspostavljanje mehanizma koordinacije, te primjena odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci".

Član Glavnog odbora SNSD-a Staša Košarac istakao je da bi BiH još 2006. godine, da SNSD nije dobio izbore, dobila ministarstvo poljoprivrede, a jačale bi i nadležnosti Savjeta ministara BiH.

On je dodao da se i dalje zagovara trend derogiranja ustavnih nadležnosti Srpske, naglasivši da SNSD to neće dozvoliti.

"Međunarodni faktori očigledno pronalaze partnere, a SDS i PDP treba pitati šta su obećali strancima ukoliko dođu na vlast", rekao je Košarac.

Potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da od pomenutih nastojanja EU na kraju neće biti ništa, naglasivši da je postojeće ustavno rješenje dobar okvir za rješavanje ključnih problema unutar zemlje.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE