• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prekoračenje brzine najčešći uzrok nezgoda

Autor SRNA

Najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda je nepoštivanje brzine kretanja na putevima, te su se od 3.840 nezgoda u prvih šest mjeseci ove godine na putevima Republike Srpske 1.132 dogodile zbog neprilagođene brzine.

Ovo je rekao ministar unutrašnjih poslova Srpske Radislav Jovičić.

Jovičić navodi da su, upravo zbog ovakve statistike i činjenice da smanjenje brzine kretanja vozila za samo jedan kilometar na čas u velikom procentu smanjuje i broj saobraćajnih nezgoda, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), Ministarstvo saobraćaja i veza, Agencija za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto savez (AMS) Srpske pokrenuli preventivnu kampanju "Oduzmi gas, a ne život".

"MUP apeluje da se svi vozači pridržavaju ograničenja brzine kretanja, da drže rastojanje između vozila, da se raspitaju o uslovima na putu, da ne konzumiraju alkohol, da koriste sigurnosni pojas, da obezbijede adekvatne uslove za djecu u autu i da na put kreću odmorni", rekao je Jovičić novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da MUP preduzima učestale kontrole brzine kretanja vozila, te da je zahvaljujući tome za 11,7 odsto smanjen broj poginulih u saobraćajnim nezgodama u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine, a smanjen je i broj nezgoda i broj teže povrijeđenih lica.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović rekao je da će u okviru kampanje "Oduzmi gas, a ne život", koja traje od danas do 22. avgusta, pripadnici MUP-a Srpske pojačano kontrolisati brzinu kretanja vozila, a predstavnici AMS-a dijeliti informativne letke svim učesnicima u saobraćaju.

On je naveo da su, u okviru kampanje, pripremljeni i audio i video džingl, te plakati koje je radila Akademija umjetnosti Uniiverziteta u Banjaluci.

Generalni sekretar AMS Republike Srpske Ranko Babić rekao je da je AMS potpuno opremljen za "anonimne" kontrole brzine kretanja vozila, vezanja sigurnosnih pojaseva, te ispravnosti vozila koje se rade na mjestima gdje policija zbog svojih pravila i ograničenja ne može vršiti kontrole.

On je naglasio da su te kontrole pokazale da vozači u Srpskoj svjesno ne poštuju saobraćajne znakove, te da nevezano za ograničenje prosječno voze brzinom od 75-76 kilometara na čas.

Kontrole su pokazale i da vozači više poštuju ograničenje brzine na mjestima na kojima policija uobičajeno kontroliše saobraćaj, nego na mjestima na kojima ne očekuju policijske kontrole.

Najveća brzina kretanja izmjerena na autoputu u Srpskoj je 225 kilometara na čas, a ograničenje od 100, odnosno 130 kilometara na čas ne poštuje se u 65, odnosno 32 odsto slučajeva.

Auto-moto savez utvrdio je i da ograničenje brzine od 40 kilometara na čas ne poštuje 66 odsto vozača, a da je najbrže voženo pri tom ograničenju 110 kilometara na čas.

Na ograničenju od 50 kilometara na čas, ograničenje se ne poštuje u omjeru od devet do 90 odsto, te je najveća registrovana brzina na tom ograničenju 153 kilometara na čas.

Ograničenje od 60 kilometara na čas vozači ne poštuju u omjeru od 11 do 90 odsto, a najviše je voženo 157 kilometara na čas, dok je pri ograničenju od 80 kilometara na čas najviše voženo brzinom od 180 kilometara na čas, a ovo ograničenje ne poštuje od dva do 59 odsto vozača.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE