• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslanici PSBiH: 7,1 milion KM - vrijeđanje naroda

Autor SRNA

Većina poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH smatra da je iznos od 7,1 miliona KM za područja ugrožena u majskim poplavama sramotno mali

 Poslanici PSBiH: 7,1 milion KM - vrijeđanje naroda Izvor: Samir Cacan, MONDO

Izvor: Samir Cacan, MONDO

Većina poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koji su diskutovali o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, kojim je predviđeno preusmjeravanje oko 7,1 milion KM za područja ugrožena u majskim poplavama, smatraju predloženi iznos sramotno malim.

Poslanik SNSD-a Lazar Prodanović smatra da predložena sredstava trebaju da budu najmanje tri puta veća od predloženog iznosa od oko 7,1 milion KM.

Njegov stranački kolega Slavko Jovičić ocijenio je da je predložena suma "vrijeđanje naroda i lakrdija", te zapitao šta može da se učini sa sedam miliona KM.

Poslanik SDS-a Aleksandra Pandurević smatra da predloženi zakon predstavlja "izrugivanje građanima".

Poslanik HDZ-a BiH Niko Lozančić ističe da je izdvojeno manje od jedan odsto budžeta za pomoć više od jedne trećine ugroženih građana.

On je očekivao da izdvajanje iz budžeta za poplavljanje bude najmanje 10 odsto.

Prema njegovim riječima, ovaj prijedlog se čak ni amandmanski ne može popraviti.

Nezavisni poslanik Božo Ljubić predložio je da zakon bude razmatran u skraćenoj proceduri, da bi sredstva mogla da budu povećana.

"Ova suma od oko 7,1 milion KM sramotno je mala, posebno u odnosu na sredstva koja izdvaja međunarodna zajednica", smatra Ljubić.

Navodeći da nije sporno da je sredstva potrebno dostaviti hitno i da treba donijeti ovaj zakon, Ljubić je zapitao šta su do sada radile nadležne institucije i Predsjedništvo BiH.

Poslanik Stranke za BiH Beriz Belkić rekao je da su poslanici ovim prijedlogom dovedeni u delikatnu situaciju.

Budžetske izmjene utvrdilo je Predsjedništvo BiH na jučerašnjoj vanrednoj sjednici, na prijedlog Savjeta ministara BiH i uputilo ih Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje po hitnom postupku.

Uštede su napravili svi budžetski korisnici svojim prijedlozima kojima su pojedinačni budžeti institucija smanjeni za jedan odsto, čime je ispoštovan zaključak Savjeta ministara BiH i više zaključaka sa 67. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o budžetskim uštedama.

Zbog objektivne štete i nastalih troškova tokom poplava, uvažena je činjenica da su tri institucije, i to Ministarstvo odbrane, Obavještajno-bezbjednosna agencija i Uprava za indirektno oporezivanje BiH izdvojile niža sredstva.

Rasprava o ovoj tački dnevnog reda biće nastavljena nakon jednočasovne pauze, koja je data zbog nedostatka kvoruma.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE