• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Raspoređeno 10. 163. 000 KM za poplavljene

Autor SRNA

Savjet ministara BiH donio Odluku o rasporedu finansijskih sredstava obezbijeđenih iz budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu, kao i sredstava prikupljenih u okviru Jedinstvenog računa trezora za pomoć.

Oko 10.163.000 KM, koliko je do sada prikupljeno, biće raspoređeno po 49 odsto za Republiku Srpsku i Federaciju BiH, dok je dva odsto namijenjeno Brčko distriktu, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Sva finansijska sredstva koja budu prikupljena na namjenske račune u okviru Jedinstvenog računa trezora nakon donošenja ove odluke raspoređivaće se u ovim dogovorenim omjerima.

Republika Srpska, FBiH i Brčko distrikt dužni su da ova sredstva doznače kantonima i opštinama u skladu sa procijenjenim štetama i potrebama prezentovanim na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Briselu, te da o utrošku sredstava podnesu izvještaj Savjetu ministara BiH.

Povodom zaključaka Predsjedništva BiH koji se odnose na implementaciju finansijskih sredstava za oporavak i obnovu područja pogođenih prirodnom nesrećom u BiH, koja su prikupljena na međunarodnoj donatorskoj konferenciji, zaključeno je da Savjet ministara podržava princip transparentne, odgovorne i efikasne implementacije finansijskih sredstava prikupljenih na donatorskoj konferenciji, te će od svih učesnika u procesu oporavka i obnove tražiti maksimalno uvažavanje ovih principa.

Interresorna radna grupa Savjeta ministara zadužena je za pripremu prijedloga kriterijuma za raspodjelu pomoći BiH i upućen joj je poziv da uloži dodatne napore kako bi se okončala aktivnost na izradi prijedloga kriterijuma, a nosilac aktivnosti je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Pozivaju se nadležne entitetske i kantonalne institucije, kao i institucije Brčko distrikta da bez odlaganja urade kratkoročne, srednjoročne i dugoročne planove i projekte oporavka i obnove koji će biti finansirani ovim sredstvima.

Ministarstvo finansija i trezora zaduženo je da, u skladu sa Zakonom o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora i Zakonu o zaduživanju, dugu i garancijama BiH, bez odlaganja preduzme potrebne aktivnosti i ubrza proceduru za zaključivanje finansijskih, kreditnih i drugih sporazuma s zemljama, međunarodnim organizacijama i međunarodnim finansijskim institucijama koji su neophodni za implementaciju finansijskih sredstava prikupljenih na međunarodnoj donatorskoj konferenciji.

Zadužena su ministarstva komunikacija i transporta, te finansija i trezora, da u saradnji sa nadležnim entitetskim ministarstvima odmah preduzmu aktivnosti kako bi se ubrzala realizacija EBRD kredita i stvorile mogućnosti za realokaciju ovih sredstava.

Savjet ministara BiH podržao je prijedlog Ministarstva inostranih poslova da se u sastav Interresorne radne grupe, čiji je zadatak da za Savjet ministara pripremi prijedlog kriterijuma za raspodjelu svih vidova pomoći BiH, uključe predstavnici civilnog društva.

Uključivanjem predstavnika civilnog društva želi se doprinijeti uspostavljanju kredibilnog i transparentnog sistema raspodjele pomoći područjima pogođenim poplavama, a u skladu sa principima "Partnerstva za otvorenu vlast".

Zaduženo je Ministarstvo inostranih poslova da za narednu sjednicu pripremi način uključivanja predstavnika civilnog društva u ovu interresornu radnu grupu.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE