• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbi se sjećaju Oluje

Autor SRNA

Služenjem parastosa za oko 2.000 poginulih i ubijenih boraca i civila danas je u banjalučkom hramu Hrista Spasitelja nastavljeno obilježavanje 19 godina od progona Srba iz Republike Srpske Krajine.

Parastosu su prisustvovali izaslanik predsjednika Republike Srpske Duško Četković, direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac, predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Parastosu su prisustvovali i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz, predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz otadžbinskog rata, zvanice iz društvenog i političkog života Republike Srpske, kao i protjerani iz Republike Srpske Krajine.

Na groblju "Sveti Pantelija" danas su položeni vijenci, a nakon toga održano je posluženje u Kolu srpskih sestara.

Obilježavanje 19 godina od progona Srba iz Republike Srpske Krajine počelo je sinoć u Banjaluci prisluživanjem svijeća u porti hrama Hrista Spasitelja. Nakon prisluživanja svijeća i obraćanja zvaničnika, održan je prigodan kulturni program.

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je održan parastos žrtvama hrvatske vojno-policijske akcije Oluja.

Parastosu su pored velikog broja rađana prisustvovali ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i zamjenik gradonačelnika Andreja Mladenović.

Parastos je služio vladika Jovan Slavonski, a nakon toga položeni su vijenci na spomen-ploču stradalim Srbima u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije od 1990. do 2000. godine.

Štrbac: Hrvatska počinila genocid nad Srbima

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac očekuje da Međunarodni sud pravde prihvati da su Hrvati nad Srbima 1995. godine počinili genocid u vojno-policijskoj akciji "Oluja".

"Ove godine imamo suđenje pred Međunarodnim sudom pravde u međusobnim tužbama Srbije i Hrvatske ko je nad kim počinio genocid. Očekujemo presudu do kraja ove ili u prvoj polovini naredne godine i o tom pitanju smo umjereni optimisti", rekao je Štrbac, nakon polaganja vijenaca na banjalučkom groblju "Sveti Pantelija", povodom obilježavanja 19 godina od progona Srba iz Republike Srpske Krajine.

On je istakao da su Hrvati pogrešno i namjerno protumačili, nakon drugostepene presude Haškog tribunala hrvatskim generalima, da zločina nad Srbima u posljednjem ratu nije ni bilo.

"Pred Evropskim sudom za ljudska prava prije mjesec dana porodice poginulih civila tužile su Hrvatsku za naknadu štete. Sud je u 21 slučaju zatražio od Vlade Hrvatske da im odgovori kakve su sve mjere preduzeli na otkrivanju pravih ubica", dodao je Štrbac.

On je naglasio da Hrvati sutra slave dvostruki praznik u vezi sa "Olujom" i da je "Veritas" zatražio od Međunarodnog suda pravde da im bude naređeno da izbace iz svog zakona ove praznike.

Slobodan Perić, izbjeglica iz Udbine, kaže da u proteklih 19 godina nema pravde za izbjegle Srbe iz Republike Srpske Krajine i da je Hrvatske počinila klasični genocid.

On je naglasio da su Srbi iz Hrvatske raseljeni po cijelom svijetu i da još niko nije odgovarao za zločine.

"To je nedopustivo, jer su sve presude protiv Srba i oslobađajuće presude protiv onih koji su ubijali Srbe donesene na osnovu lažne slike", rekao je novinarima Perić.

Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske Nikola

Puzigaća rekao je da još nije riješen problem ovih radnika, zbog problema koje pravi Hrvatska.

"Svake godine nas je sve manje na obilježavanju ovog datuma. Ne smijemo dozvoliti da budu zaboravljeni svi oni koji su stradali u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu", naveo je Puzigaća.

U hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja", koja je počela 4. avgusta 1995. godine, na području Republike Srpske Krajine ubijeno je i nestalo oko 2.000 Srba, a protjerano oko 220.000.

U nastavku akcije u BiH, tokom operacije "Maestral", hrvatske i muslimanske snage ubile su još 655 i prognale oko 125.000 srpskih stanovnika.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan

A sta da komentarisem Tudjman i Milosevic su mrtvi a Amerika I Evropa obraza nemaju

MONDO REPORTAŽE