• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opasnost od izlivanja vodotokova u RS

Autor SRNA

Zbog obilnih padavina postoji realna opasnost od izlivanja vodotokova, posebno manjih bujičnih u sjevernom i istočnom području Republike Srpske, a naročito na području Semberije, Kostajnice, Dubice i Zvornika.

 Opasnost od izlivanja vodotokova u RS Izvor: Dušan Volaš, mondo.ba

Izvor: Dušan Volaš, mondo.ba

Prema posljednjim podacima sa hidroloških stanica, rijeka Bosna je u protekla 24 časa nadošla 3,5 metra i kota redovne odbrane od poplava prevaziđena je za 50 centimetara, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Sa područja gornjeg sliva rijeke Bosne nema znatnijeg dotoka vode osim od rijeke Spreče, pa se očekuje dotok manjeg intenziteta.

Na rijeci Vrbas na hidrološkoj stanici Delibašino Selo vanredna odbrana od poplava je prevaziđena za 128 centimetara.

Rijeka Vrbanja je u porastu, a u narednim satima očekuje se i dalje blagi porast vodostaja na Vrbasu usljed priliva vode iz Vrbanje.

Rijeka Sava u Gradišci i nizvodno od Gradiške je u blagom porastu, a vodostaji su ispod nivoa redovne odbrane od poplava.

Javna ustanova "Vode Srpske" prati stanje vodostaja i na vodotokovima gdje se uvode odbrane od poplava uspostavlja pojačan sistem nadzora i po potrebi preduzima mjere zaštite od poplava.

Tamo gdje nisu izgrađeni vodoprivredni objekti opštinski štabovi civilnih zaštita u skladu sa planovima odbrane od polava za svoja područja preduzimaju mjere zaštite od poplava.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je u saradnji sa Republičkim hidrometereološkim zavodom i Javnom ustanovom "Vode Srpske" sagledalo trenutno stanje vremenskih prilika i izglede vremena za naredni period.

Period nestabilnog vremena se nastavlja, što znači da će biti veoma često sa kišom.

Najviše padavina očekuje se u sjevernom području Republike Srpske, gdje se može očekivati količina padavina sa više od 50 litara po metru kvadratnom, a poslije podne na kratko se najavljuje smanjenje padavina.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE