• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vodostaj Bosne u opadanju

Autor SRNA

U Doboju vodostaj rijeke Bosne je u opadanju i prema mjerenju u 12.00 časova iznosio je 370 centimetra, što je za 60 centimetara manje u odnosu na mjerenje u 7.00 časova.

Trenutno nema opasnosti od izlivanja rijeke Bosne. Snabdijevanje električnom energijom i vodom je redovno, navodi se u informaciji u vezi sa poplavama Republičke uprave civilne zaštite od 14.00 časova.

Na magistralnom putu Doboj – Modriča u mjestu Ritešić u 12.25 časova uspostavljen je saobraćaj koji se odvija naizmjenično jednom trakom.

Magistralni put Doboj - Tuzla u naselju Stanić Rijeka je i dalje u prekidu, kao i regionalni put Doboj – Modriča u mjestu Vranjak.

U opštini Modriča usljed izlivanja rijeke Bosne i bujičnih potoka poplavljene su znatne poljoprivredne površine u mjesnim zajednicama Dugo Polje, Vranjak, Vranjak jedan, Koprivna i Botajica.

Vrši se sanacija nasipa u Doborima, zaobalnih voda i čišćenje kanala u Borovom Polju i Skugriću.

Saobraćaj na regionalnom putu Doboj – Modriča u mjestu Vranjak i dalje je u prekidu.

U opštini Derventa i dalje je na snazi Vanredna odbrana od poplave. Vodostaj rijeke Ukrine iznosi 455 centimetara, što je za 20 centimetara više u odnosu na jutrošnje mjerenje. Naseljeno mjesto Jasenice je i dalje okruženo vodom, a iz pet stambenih objekata u mjesnm zajednicama Polje i Agići podzemne vode su se povukle.

U Bijeljini je juče na sjednici Gradskog štaba za vanrednu situaciju donesena odluka o proglašenju vanredne situacije na dijelu područja grada Bijeljina u slivu rijeke Drine /manje rijeke Janja i Modran/ i u slivu rijeke Save /manje rijeke Gnjica i Lukavac/.

Stanje se normalizuje na područjima koja su bila zaplavljena odnosno na kojima se voda još zadržala. Velikim dijelom u Janji voda se zadržala, te je i dalje zaplavljen veliki broj kuća u ovoj mjesnoj zajednici.

Vodostaj rijeke Save je i dalje u znatnom porastu, a prema posljednjim informacijama sa terena ponovo je u porastu vodostaj rijeke Lukavac.

U Zvorniku rijeka Sapna se povukla u svoje korito. Voda iz poplavljenih kuća u naselju Ekonomija se povukla. Stanje se stabilizuje. Nakon obilaska terena koji je poplavljen od rijeke Sapne, utvrđen je broj poplavljenih objekata po mjesnim zajednicama Cer - tri kuće, Ristići - dvije kuće, Lupe - četiri kuće, Đulići - pet kuća, Ekonomija - 18 kuća i Čelopek - pet kuća.

U Loparama povlačenjem rijeka Gnjice, Lukavca i Janje u svoje korito voda sa zaplavljenog područja na ovoj opštini se, takođe, u značajnoj mjeri povukla ostavljajući za sobom vodene džepove. Voda iz poplavljenih objekata se povukla.

Pojedine mjesne zajednice na ovoj opštini su bez napajanja električnom energijom. Ekipe su na terenu i rade na otklanjanju kvarova.

Vodosnabdijevanje opštine Lopare je u prekidu zbog oštećenja vodovoda na izvorištima Risovac, Veselinovac i Kapjevac. Risovac i Veselinovac će biti osposobljeni u narednom periodu, a za Kapjevac će biti potrebna rekonstrukcija koja će se u narednom periodu vršiti u saradnji sa UNDP.

Fiksna i mobilna telefonija je djelimično proradila. Ekipe su na terenu i rade na otklanjanju kvara.

Magistralni put Bijeljina - Tuzla i dalje je u prekidu zbog oštećenja mosta u mjestu Tobut. Saobraćaj se odvija alternativnim pravcem. Regionalni putni pravci su sa otežanom prohodnošću zbog oštećenja mostova na putnim pravcima prema Čeliću i Tuzli.

Otežan je prolaz na relaciji Lopare - Bijeljina preko Piperaca kod mjesta Mrtvica zbog oštećenja mosta.

U opštini Ugljevik voda sa poplavljenih ulica i iz svih vrsta objekata se povukla. Stanje se stabilizuje.

Vojska pomaže i zbog novih poplava

Ministarstvo odbrane BiH odobrilo je angažman Oružanih snaga BiH, čiju su pomoć tražili s područja Bijeljine zbog novih poplava, koje su veći dio BiH zahvatile od utorka popodne.

"Putem Ministarstva sigurnosti BiH, odnosno Operativno-komunikacijskog centra, iz Bijeljine su u srijedu naveče zatražena tri kamiona OS BiH radi prevoženja vreća s pijeskom, što je menadžment Ministarstva odbrane i odobrio", rekli su u Uredu za informisanje Ministarstva odbrane, naglasivši da je, pri donošenju odluke o upotrebi OS morala postojati koordinacija s Predsjedništvom BiH, kao vrhovnim komandantom Oružanih snaga BiH, pišu "Nezavisne novine".

Iz Ministarstva odbrane saopštili su da je, na zahtjev lokalnih vlasti, bila pripremana i medicinska evakuacija helikopterom Oružanih snaga BiH iz poplavama ugroženog Žepča do Zenice, ali je ona u zadnji čas otkazana.

Samir Agić, pomoćnik minista sigurnosti za zaštitu i spasavanje, kazao je da je Operativno-komunikacijski centar bio obaviješten da će pomoć vojske biti potrebna i na području Tuzlanskog kantona, u srebreničkom naselju Špionica, koje je proteklih dana bilo pod vodom. No, ovaj zahtjev do juče popodne nije stigao u Ministarstvo odbrane, iz kojeg su podsjetili da su pripadnici OS još na terenu zbog saniranja posljedica majskih poplava.

U Predsjedništvu BiH su kazali da su upoznati sa zahtjevom iz Bijeljine za upotrebu Oružanih snaga zbog novih poplava, ali i naglasili da taj zahtjev do njih nije došao.

"Pratimo situaciju i u pripravnosti smo da reagujemo ako se to od nas zatraži. Podsjećamo da za svaku upotrebu Oružanih snaga BiH treba saglasnost Predsjedništva BiH", naglasio je Marko Vidaković, šef Kabineta Nebojše Radmanovića, člana Predsjedništva BiH iz RS.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE