• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Situacija se stabilizuje na ugroženim područjima

Autori mondo.ba Autori SRNA

Na području Bijeljine sve rijeke su se povukle u korita, osim Save, čiji vodostaj je i dalje u porastu. U FBiH stanje relativno pod kontrolom, nema dalje eskalacije klizišta i poplava

U Bijeljini se stabilizuje situacija na područjima koja su bila zaplavljena i sve rijeke su se povukle u korita, osim rijeke Save, čiji vodostaj je i dalje u porastu.

Na snazi je odluka o proglašenju vanredne situacije na dijelu područja grada Bijeljine u slivu rijeke Drine (rječice Janja i Modran) i u slivu rijeke Save (rječice Gnjica i Lukavac), a prati se vodostaj rijeke Save, navodi se u informaciji Republičke uprave Civilne zaštite od 8.00 časova u vezi sa poplavama u Srpskoj.

U opštini Derventa vodostaj rijeke Ukrine je u opadanju, a iz Doboja i Modriče upućeno je nekoliko muljnih pumpi kao pomoć za izvlačenje mulja i vode iz poplavljenih objekata.

"Trenutno se vrši ispumpavanje vode, čišćenje propusnih kanala i prekopavanje puteva u cilju oticanja vode iz naselja", navodi se u izvještaju.

U Mjesnoj zajednici Jasenice dio stanovništva je i dalje okružen vodom, a njima se dostavlja hrana i voda za piće putem čamaca.

Angažovana je Vatrogasna jedinica na ispumpavanju vode, dio jedinice za zaštitu i spasavanje na vodi i pod vodom, dio ljudstva preduzeća koja raspolažu mehanizacijom i dio oružanih snaga.

U svim ostalim opštinama koje su ugrožene od poplava nema promjena na terenu u odnosu na jučerašnji izvještaj Republičke uprave civilne zaštite.

Težište aktivnosti timova civilne zaštite u Banjaluci odvijaće se na raščišćavanju i prohodnosti ulica, propusta na pritokama i kanalima, uklanjanju mulja, smeća i otpadnih materijala sa ugroženih područja i stvaranja uslova za izvršenje dezinfekcije.

Posebne aktivnosti odvijaće se na kontroli i čišćenju kanalizacionog sistema na području grada. Izvršiće se i dodatno angažovanje mehanizacije za utovar i odvoz otpadnog materijala.

U Čelincu sa radom bi trebale početi komisije za popis i procjenu štete od poplave. Biće nastavljeno uklanjanje nanosa mulja, drveća i drugog otpada koje je bujica donijela, saniranje saobraćajnica.

U Kotor-Varoši nastaviće se saniranje oštećene putne komunikacije i vodovoda u Vrbanjcima. Vršiće se obilazak ugroženih naselja i stanovništva kako bi se došlo do tačnih i vjerodostojnih informacija.

U Prnjavoru će se nastaviti evidentiranje zaplavljenih objekata, uništenih i oštećenih lokalnih puteva. Takođe se nastavljaju započete aktivnosti na asanciji objekata i terena, te pripreme za dezinfekciju istih.

U Doboju je stanje uredno. Saobraćaj na magistralnom putu Doboj-Tuzla u naselju Stanić Rijeka uspostavljen je i odvija se naizmjenično jednom trakom.

SOLAK: SITUACIJA JE RELATIVNO POD KONTROLOM

Trenutno stanje u Federaciji BiH relativno je pod kontrolom i nema dalje eskalacije klizišta i poplava, izjavio je Srni vršilac dužnosti direktora Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak.

...
Izvor: YouTube


"Padavine su prestale, situacija se polako smiruje. Sad idemo na raščišćavanje terena, jutros su mašine i ljudi na terenu, uklanjamo sve one posljedice koje su se pojavile prethodnih dana", rekao je Solak.

On je naglasio da je situacija trenutno najteža u mjesnim zajednicama do kojih su odsječene putne komunikacije.

"To su Željezno Polje u Žepču, Špionica kod Srebrenika, dijelovi Gračanice u poslovnoj zoni gdje ima farmi sa uginulim pilićima, te u našim spalionicama adekvatno zbrinjavamo taj animalni otpad, a u dijelovima Kalesije gdje su velika klizišta pokušavamo da osposobimo saobraćajnice", precizirao je Solak.

Prema njegovim riječima, to su opštine koje trenutno zahtijevaju angažman pripadnika i mašina Civilne zaštite.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE