• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU daje za oporavak od poplava 43,5 miliona evra

Autor SRNA

Delegacija EU u BiH pokreće Program za oporavak od poplava u vrijednosti 43,52 miliona evra, od čega EU sufinansira 42,24 miliona evra, da bi se pomoglo poplavama pogođenim sredinama u BiH.

Novac će biti korišten za obnavljanje javnih usluga i infrastrukture, rekonstrukciju stambenih objekata za najugroženije, te socio-ekonomski oporavak lokalnih zajednica.

Da bi se omogućila normalizacija životnih uslova u lokalnim zajednicama i obezbijedilo da pomoć stigne do najugroženijih, Program će provoditi Razvojni program UN u BiH (UNDP) do oktobra 2015, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Ugovor za provođenje Programa potpisan je danas sa UNDP-om.

"Drago mi je da je prijeko potrebna pomoć konačno stigla na teren. Rad na obnovi škola već je počeo. Cilj nam je da škole budu spremne tokom septembra, da bi djeca mogla nastaviti školovanje", rekao je zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renco Davidi.

Procjena potreba za oporavkom, koju su provele domaće vlasti uz pomoć EU, UN i Svjetske banke ukazuje da je gotovo milion stanovnika BiH pogođeno poplavama. Zbog toga je pružanje pravovremene i koordinisane pomoći za normalizaciju životnih uslova prioritet za Delegaciju EU u BiH.

Ova pomoć Delegacije EU je dio sredstava za koje se EU obavezala na donatorskoj konferenciji u Briselu u julu.

Aktivnosti će biti usmjerene na rekonstrukciju 4.000 stambenih objekata za oko 14.000 građana, obnovu ključnih javnih usluga i infrastrukture - uključujući škole, zdravstvene ustanove, vodovod i kanalizaciju, te manje puteve i mostove na 50 lokaliteta, kao i pružanje pomoći da se zadrži i otvori oko 2.000 radnih mjesta u područjima pogođenim poplavama.

Odabir korisnika baziraće se na nalazima Procjene potreba za oporavkom i javnom pozivu koji će uskoro biti objavljen, sa naglaskom na najugroženije kategorije stanovništva, kao što su starija lica, porodice s djecom i osobe sa posebnim potrebama.

Delegacija EU u BiH i dalje je opredijeljena pružanju pomoći građanima BiH u prevazilaženju posljedica majskih poplava.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE