• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kraj vanrednog stanja zbog poplava u FBiH

Autor SRNA

Vlada Federacije BiH donijela je danas odluku o prestanku stanja prirodne nesreće uzrokovane poplavama i klizištima, koje je na području ovog entiteta proglašeno 5. avgusta.

 Kraj vanrednog stanja zbog poplava u FBiH Izvor: mondo.ba

Izvor: mondo.ba

Ovom odlukom zadužen je Federalni štab civilne zaštite da i dalje prati stanje na ugroženom području i na osnovu toga utvrđuje obim i potrebe za angažovanje snaga i sredstava civilne zaštite, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Federalna komisija za procjenu šteta dužna je da, u roku od 60 dana od dana dostavljanja izvještaja vlada kantona, odnosno kantonalnih komisija za procjenu šteta, procijeni štete na području FBiH nastale usljed obilnih kišnih padavina.

Odluka o prestanku stanja prirodne nesreće donesena je nakon što je Federalni štab civilne zaštite zaključio da trenutno ne prijeti opasnost po ljude i materijalna dobra od poplava, te da organi vlasti u okviru svoje redovne djelatnosti mogu obavljati poslove koji se odnose na otklanjanje posljedica nastalih prirodnom nesrećom.

Federalna Vlada donijela je danas odluku o načinu evidentiranja prikupljenih sredstava po Zakonu o finansiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nesrećom.

Ova sredstva se evidentiraju sa posebnim računima Budžeta FBiH, te budžeta kantona i jedinica lokalne samouprave i koriste se isključivo za namjene utvrđene Zakonom.

Vlada FBiH utvrdila je i uputila u parlament po skraćenoj proceduri Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dugu, zaduživanju i garancijama u FBiH.

Razlozi za donošenje izmjena i dopuna Zakona su zamjena dosadašnje prakse onom koja se primjenjuje u većini zemalja EU, a ciljevi su i obustava rasta javnog duga, smanjenje administrativnih troškova Vlade FBiH, te povećanje odgovornosti i finansijske discipline krajnjih korisnika.

Novina u Zakonu je brisanje odredbe po kojoj je za zaduženje javnih preduzeća neophodna saglasnost Parlamentarne skupštine BiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE