• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sjećanje na krvavi ustaški pir u Dubici

Autor SRNA

Na današnji dan 1941. godine kostajničke ustaše su počinile strašne zločine u selima u opštini Kozarska Dubica, a najviše je stradala porodica Jandrić.

Muškarci su većinom bili u ustanicima, te nisu stradali, ali su ustaše zato svoj bijes iskalile nad ženama i maloljetnom djecom, podsjećaju iz Udruženja "Jadovno 1941".

"U selu Čitluk živjela je velika porodica Jandrića. Tog jutra kada su ustaše upale u kuću Mikana Jandrića, jedan zlikovac je sjekirom odsjekao njegovom sinčiću obje ruke. Tada su ustaše ubile djecu Ljubu, Vukašina i Ružu Jandrić", navodi se u knjizi Dragoja Lukića "Rat i djeca Kozare".

Mika Jandrić nije bila u kući kad se desio zločin, a kad je vidjela da kuća gori utrčala u nju i zajedno sa zaklanim ukućanima izgorjela.

"I u Vodičevu je tada sve gorjelo. Majka Pere Ćurića nije mogla da pobjegne sa petoro unučadi. Zaklali su ih. Milja Knežević sakrila se u kacu, ali njen otac Mirko to nije mogao. Ustaše su ga zaklale i bacile u živicu. Zlikovci su ubili dvogodišnje unuče Stoje Radman iz Vrbaške, zatim njenu kćerku, a na kraju i nju", navodi se u knjizi.

Jovanku Sukalo ustaše su prisilile da gleda kako joj umire troje djece. Najstarije je imalo devet godina.

"U zaseoku Vurune ubijene su 84 osobe, a među njima 24 djece poklano je u jednom podrumu. U selu Koturevi ustaše su ubile dvoje djece Sime i Koviljke Kondić. Blagoja je imao tri godine, a Mira šest mjeseci kada ju je zlikovac nabio na bajonet i nosio kroz selo. Nizali su se zločini pod Kozarom jedan za drugim", piše u knjizi Dragoja Lukića.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE