• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bevanda: Žele unitarnu BiH po diktatu Sarajeva

Autor SRNA

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda smatra da je razlog što još nije postignut dogovor o mehanizmu koordinacije u BiH u koncepcijskoj razlici, jer se želi stvoriti unitarna zemlja po diktatu Sarajeva.

"Cijeli problem svodi se na to da predstavnici bošnjačkih političkih stranaka žele da izbrišu kantone iz sistema pregovora sa EU, čak i uprkos tome što oni imaju jasna isključiva ovlaštenja u brojnim oblastima", rekao je Bevanda "Večernjem listu".

Prema njegovim riječima, kontinuirano se provodi pokušaj bošnjačkih stranaka da unitarizuju Federaciju BiH (FBiH).

"Imamo vladu federalnog entiteta koja je nametnuta na štetu Hrvata, i to uz asistenciju međunarodne uprave u BiH, iako su znali da je takva odluka u suprotnosti sa Ustavom, zakonima i da će poremetiti međunacionalne odnose. To je ključni razlog zašto četiri posljednje godine imamo najtežu krizu od Dejtonskog sporazuma", naglasio je Bevanda.

On je istakao da su Hrvati u mnogim područjima u podređenom položaju, što jednom zauvijek mora da bude riješeno kako se ne bi stalno bavili političkim krizama, pitanjima položaja naroda i pokušaja negiranja identiteta.

Bevanda je naveo da mu smeta što je FBiH porastao budžet i što se taj entitet stalno zadužuje vrjednosnim papirima, trezorskim zapisima i obveznicama, jer je riječ o vrlo skupim kratkoročnim zaduženjima koja vuku u ambis.

"FBiH se zadužuje bez ikakvog obrazloženja i odobrenja parlamenta. Naneseno je puno štete takvim nepromišljenim zaduživanjima i nakon sadašnje vlasti koju predvodi SDP, u Vladu FBiH nakon izbora mogu ući samo avanturisti", smatra Bevanda.

Govoreći o radu Savjeta ministara BiH u vrijeme njegovog predsjedavanja, Bevanda je naglasio da je najgore stanje nastupilo u posljednjem dijelu mandata kada je smijenjen ministar bezbjednosti Fahrudin Radončić.

"Više mjeseci uopšte nemamo ministra, a SDP ne želi da predloži nikoga na to mjesto koje pripada Bošnjacima", istakao je Bevanda.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH smatra da OHR treba da ode iz BiH, ali da međunarodna zajednica treba da ostane u BiH, jer bi "u suprotnom bila kao Bjelorusija".

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE