• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: BiH će morati da bude konfederalna

Autor SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da će BiH morati da bude unija dvije, odnosno tri države, a ne konfederacija ako želi da opstane i dodao da bi volio da on bude taj koji će proglasiti nezavisnu Republiku Srpsku.

 Dodik: BiH će morati da bude konfederalna Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

"Ako uopšte želi i može da opstane, BiH će morati da bude, ne više federalno uređena zemlja, nego labavo konfederalna, da bude bliže uniji dvije, odnosno tri države u okviru BiH i da zadrži jednu ili dvije funkcije na nivou BiH", rekao je Dodik.

Dodik je za beogradsku Hepi TV izjavio da je za egzistenciju 1,2 miliona Srba u Republici Srpskoj ključno da zadrži i ojača autonomiju Srpske, koja se kreće ka tome da bude što manje entitet, a što više država.

On je istakao da to ne mogu da zaustave ni Britanci, ni Amerikanci, ni Zapad, a ni Beograd.

"Republika Srpska biće jednog dana samostalna, ali treba sačekati da se namjesti istorijski trenutak i biti istrajan. Ako se to ne desi meni i mojoj generaciji, onda će sigurno sljedećoj koja će doći. Mi samo treba da imamo dovoljno snage i da kažemo - sada smo nezavisni", rekao je Dodik, napominjući da on nije avanturista koji će Srpsku odvesti u destabilizaciju ili rat.

Specijalci

Predsjednik RS izjavio je da se dolazak grupe britanskih specijalaca u BiH pred predizbornu kampanju djelimično može smatrati kao pritisak. Dodik je naveo da su se oni odjednom, bez ijedne odluke organa BiH, pojavili na ulicama i to nekoliko transportera sa najelitnijom britanskom vojnom jedinicom. "To je njihovo širenje demokratije na način da se njihovi naoružani vojnici pojave, zaprijete i pošalju poruku otprilike: morate tako da se ponašate ili ćete imati posla sa nama", rekao je Dodik, dodajući da niko iz BiH nije zvao upomoć te britanske specijalce, bar ne zvanično, ali da oni smatraju da je konfuzija koja vlada u BiH dovoljan razlog da otvori slobodan prostor da mogu da dođu.

 On je podsjetio da je jednom stranom novinaru rekao da Srpskoj ne treba stolica u UN i da će napraviti bilateralni sporazum sa nekom članicom UN da zastupa Republiku Srpsku, te istakao da su poslije osnivača Republike Srpske /Radovana Karadžića/, najviše na njenom očuvanju i jačanju učinili on i "njegova ekipa".

Napominjući da su se ranije Hrvati udruživali sa muslimanima na štetu Srba u BiH, Dodik je naveo da se sada konstelacija potpuno promijenila i da su Srbi počeli da grade strateško partnerstvo i savezništvo sa Hrvatima kada je on izašao sa dobrom strategijom i prijedlogom o trećem, hrvatskom, entitetu.

"Branili smo Hrvate kada nismo imali za tim potrebe u BiH zato što smo znali da ukoliko muslimani majorizuju Hrvate u BiH, mi smo sljedeći", rekao je Dodik, navodeći da je Hrvatska sada kao članica EU počela veoma jasno da ide u zaštitu Hrvata u BiH.

Navodeći da je Srpska uspostavila dobre kontakte na nekim ekonomskim pitanjima sa Hrvatskom, Dodik je rekao da Hrvatska ne može da bude otvoreno protiv Republike Srpske, vjerovatno zbog činjenice da od Srba u BiH zavisi u značajnom obimu pozicija Hrvata u Federaciji BiH.

Dodik je rekao da je Srpska nedavno prevela na engleski "Islamsku deklaraciju" Alije Izetbegovića, u kojoj se on zalaže za stvaranje države po islamskim kriterijumima i kalifat, i da taj prevod sada dijeli strancima sa kojima se sreće, jer su u toj deklaraciji iste vrijednosti "Islamske države" na Bliskom istoku, koja stvara kalifat.

Dodik naglašava da je Haški tribunal izgubio značaj "institucije pravde", jer se danas zna da je plaćeno 25 miliona evra da bi hrvatski general Ante Gotovina bio oslobođen nakon prvostepene presude na dugogodišnji zatvor.

"Ja sam to čuo! Ne znam da li je istina, ali je dosta relevantno mjesto gđe sam to čuo", rekao je Dodik, te ponovio da će biti zagovornik da ljudi koji su učestvovali u stvaranju Republike Srpske kao što su Radovan Karadžić i Ratko Mladić jednog dana dobiju ulicu ili trg.

Govoreći o ulasku u NATO, Dodik je podsjetio da je NATO bombardovao Srbe osiromašenim

TV duel

Komentarišući pozive njegovog protivkandidata Ognjena Tadića na duel i prozivanje da je "kukavica u ratu" i da "izađe na duel ako je muško", Dodik je rekao da je izdržao mnogo teže političke duele, nego što bi mogao Ognjen Tadić. "Rekao sam mu, daj, uzmi i zagradi šta si ti oslobodio, a ja mogu da ti dam medalju NJegoša koju sam dobio od Radovana Karadžića za svoje učešće u ratu", rekao je Dodik.

  uranijumom, zbog čega je povećan broj malignih oboljenja, što pokazuje da NATO nije želo da porazi Srbe vojno, nego da ih genetski uništi osiromašnim uranijumom, što je nazvao genocidom.

"Bacali su osiromašeni uranijum da dijete koje nije rođeno oboli i onda meni kažete `treba da budete u NATO`. Onda smo rekli da će tu odluku donijeti srpski narod. Kada se bude odlučivalo ja ću biti slobodan da narod podsjetim na ove stvari", rekao je Dodik.

ON je dodao da ne može da dozvoli da Srbija, koja je proglasila vojnu neutralnost, dobije vojnu granicu NATO na Drini.

Dodik smatra da će Evropa jednog dana "uvući" u uniju Republiku Srpsku, ali da je pitanje da li će "tamo doći, da li kao Republika Srpska sa jasnim srpskim nacioalnim identitetom i srpskim pravima, ili u amorfnoj masi koja se zove BiH i koja nije ništa i niko".

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE