• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konačno objavljuju rezultate izbora

Autor SRNA

Centralna izborna komisija BiH u ponedjeljak, 10. novembra, će potvrditi i objaviti rezultate opštih izbora održanih 12. oktobra.

Potvrđeni izborni rezultati biće objavljeni dan prije isteka zakonskog roka od 30 dana od dana održavanja izbora.

Prethodno su iscrpljene sve žalbene procedure, čime su se stekli uslovi za objavljivanje potvrđenih rezultata.

U povodu objavljivanja potvrđenih rezultata opštih izbora CIK će u 11.00 časova u Velikoj sali Parlamentarne skupštine BiH održati konferenciju za novinare.

Opšti izbori 2014. godine održani su 12. oktobra i tada su građani BiH sa pravom glasa birali Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, Narodnu skupštinu Srpske te Predstavnički dom Parlamenta Federacije i skupštine kantona.

Objavljivanjem konačnih rezultata opštih izbora sutra, 10. novembra, počeće teći rokovi za konstituisanje novoizabranih institucija vlasti na svim nivoima.

Iz Predsjedništva BiH najavljeno je da će konstitutivna sjednica novoizabranog Predsjedništva biti održana u ponedjeljak, 17. novembra, što je na polovini roka od 15 dana od objavljivanja potvrđenih izbornih rezultata za njeno održavanje.

Na konstitutivnoj sjednici Predsjedništva BiH, koju saziva predsjedavajući odlazećeg saziva, u ovom slučaju Bakir Izetbegović, članovi Predsjedništva polažu i potpisuju svečanu zakletvu.

Konstitutivna sjednica Predsjedništva BiH, prema poslovniku o njegovom radu, otvorena je za javnost.

Rok za konstituisanje Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je 30 dana od objavljivanja potvrđenih izbornih rezultata.

Predstavnički dom konstituiše se održavanjem prve sjednice u novoizabranom sazivu, koju, prema odredbi Poslovnika ovog doma, saziva Kolegijum Doma iz prethodnog saziva.

Prvom sjednicom, do izbora predsjedavajućeg i njegovih zamjenika, predsjedava najstariji izabrani poslanik kao privremeni predsjedavajući.

Na konstitutivnoj sjednici novoizabrani poslanici polažu zakletvu i biraju Komisiju za pripremu izbora Savjeta ministara BiH u koju ulazi po jedan predstavnik svake političke stranke i koalicije.

Kada je riječ o izboru Savjeta ministara, prema Ustavu BiH, prvo je na potezu Predsjedništvo BiH koje imenuje predsjedavajućeg Savjeta ministara i odluku o tome dostavlja Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na potvrđivanje.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH stupa na dužnost nakon što njegovo imenovanje odobri Predstavnički dom, u roku ne dužem od 30 dana od imenovanja.

Ustavom BiH određeno je da predsjedavajući Savjeta ministara imenuje ministre i zamjenike ministara odmah nakon stupanja na dužnost, te da potvrdu njihovog imenovanja traži od Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Konstituisanje Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u direktnoj je vezi sa konstituisanjem Narodne skupštine Republike Srpske i Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koji predlažu delegate iz tri konstitutivna naroda u Dom naroda.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE