• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tuzla: Radnicima propalih firmi utjeha od 400 KM

Autor mondo.rs

Vlada Tuzlanskog kantona razmotriće sutra mogućnost za isplatu jednokratne pomoći od 400 KM radnicima devet preduzeća, čiji su se predstavnici sastali danas sa kantonalnim premijerom Bahrijom Umihanićem i članovima Vlade.

 Tuzla: Radnicima propalih firmi utjeha od 400 KM Izvor: arhiva, mondo.rs

Izvor: arhiva, mondo.rs

Predstavnici Sindikata solidarnosti prezentovali su i drugi zahtjev, u kojem traže da, ukoliko u narednih 15 dana ne bude formirana nova vlada Tuzlanskog kantona, radnici "Konjuha", "Dite", "Poliolhema", "Guminga", "Hotela Tuzla", Livnice čelika, "Borca" iz Banovića, "Gredelj Revoma" i "Tuzla puteva", dobijaju plate iz Budžeta Kantona do pokretanja proizvodnje.

"To su prioritetni zahtjevi koji se tiču ovog mandata Vlade Tuzlanskog kantona", rekao je predsjednik Sindikata solidarnosti Sakib Kopić.

Umihanić je rekao da kantonalna Vlada može novcem raspolagati samo u okvirima koji su već predviđeni Budžetom Tuzlanskog kantona, ali da će sa članovima Vlade razmotriti mogućnost udovoljavanja prvom zahtjevu.

Sastanak je održan nakon što su predstavnici Sindikata solidarnosti razgovarali sa predstavnicima klubova poslanika Skupštine Tuzlankog kantona, saopšteno je iz kantonalne Vlade.

Na današnjem sastanku kojem su prisustvovali premijer Umihanić, članovi Vlade i šest predstavnika Sindikata "Aide" zaključeno je da će Vlada Tuzlanskog kantona donijeti na sutrašnjoj sjednici odluku o jednokratnoj pomoći radnicima ove fabrike obuće.

Radnici "Aide" ponovili su zahtjeve o osiguravanju posla za firmu i istakli da je najvažnije uvezivanje radnog staža.

Hasan Užičanin iz Sindikata "Aide" tražio je zapošljavanje tri pogona te fabrike, kao i materijalno zbrinjavanje radnika.

Umihanić je zadužio resornog ministra Mulagu Fejzića da sačini izvještaj o utrošku sredstava, te istakao da nema pravne osnove za materijalno zbrinjavanje radnika.

Kao moguće rješenje problema "Aide", Umihanić je naveo primjenu Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava, te uputio radnike da od nadležnih institucija zatraže izradu programa materijalnog zbrinjavanja, saopšteno je iz kantonalne Vlade.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE