• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Sve bliže smo opoziciji

Autor SRNA

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da je ova partija legitimni predstavnik srpskog naroda i RS na nivou BiH, ali da je bliže odluci da ne učestvuje u vlasti na tom nivou.


"Ne interesuje nas zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović kao neko ko daje milostinju", rekao je novinarima Dodik nakon sastanka sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Dodik je napomenuo da je SNSD bliže odluci da ne učestvuje u vlasti na nivou BiH.

"U tom slučaju imaćemo manje odgovornosti, ali je sigurno da nećemo aplaudirati vlasti koju bi eventualno činili SDA, DF, SDS, PDP i NDP", rekao je Dodik, napomenuvši da SNSD i HDZ BiH ostaju politički partneri u Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH).

Dodik kaže da SNSD želi da što prije bude formirana vlast i da budu dati aktivni odgovori na evropske izazove.

"Ukoliko SDA, DF, SDS, PDP i NDP na nivou BiH budu formirali vlast, što je matematički moguće, onda će da bude političke konfrontacije na mnogim pitanjima. Insistiranje na matematičkom zbiru može da izazove probleme", dodao je Dodik, ocijenivši da su, zahvaljujući Izetbegoviću, partije okupljene u Savezu za promjene ostale "politički žive".

On je ponovio da je dobrodošla inicijativa EU u pogledu umanjenja zahtjeva prema BiH i pozdravio dolazak u BiH visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini.

Dodik je ponovio da bi Vlada Republike Srpske trebalo da bude formirana prije 20. decembra i da će time biti završeno konstituisanje vlasti u Srpskoj.

"Na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, koja bi trebalo da bude održana 10. decembra, biće izabrani delegati u Vijeće naroda Republike Srpske i Dom naroda parlamenta BiH", kaže Dodik.

Čović je naglasio da će HDZ BiH u svim varijantama biti dio vlasti na nivou BiH.

"Moramo imati politički red i stabilnost na nivou BiH, a da li će tako da bude vidjećemo za 10 dana. Svaki sporazum ima legitimitet, pa i 'sarajevski', iako je namjera bila da se njime stvori neka drugačija atmosfera u entitetima", rekao je Čović.

On je napomenuo da je za BiH važno da dobije kandidatski status za članstvo u EU.

"Preduzeli smo određene korake ka formiranju vlasti u FBiH, gdje treba ubrzati cijeli proces u kantonima. Veoma je važno što je formiranje vlasti u Republici Srpskoj pri kraju", kaže Čović i ocjenjuje da bi vlast u BiH mogla da bude formirana do kraja godine.

Prema njegovim riječima, formalno potpisnici "sarajevskog sporazuma" imaju matematičku većinu.

"Jedini ispravan put je da legitimni predstavnici sva tri konstitutivna naroda formiraju vlast na nivou BiH. Želimo da budemo legalisti, a u slučaju da put formiranja vlasti bude drugačiji, veoma brzo ćemo spoznati da imamo krizu i sigurno je da o svemu odlučuju stranke iz Sarajeva", dodao je Čović.

On je izrazio nadu da će da bude ispoštovana odluka o konstitutivnosti naroda u FBiH prilikom raspodjele šest ključnih finkcija.

Sastanku su prisustvovali i predsjednick SP-a Petar Đokić, DNS-a Marko Pavić, predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović i član Predsjedništva HDZ-a BiH Davor Čordaš.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE