• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inspektori još u maju znali za opasno meso?

Autor mondo.ba

Inspekcija za hranu RS još u maju je saznala da su proizvodi "Pekabeska" štetni za zdravlje ljudi, ali su Ministarstvo poljoprivrede RS obavijestili o tome tek 4. decembra, tvrdi pomoćnik ministra poljoprivrede RS Radmila Čojo

Inspekcija za hranu RS, sa glavnim inspektorom Pejom Đurašinovićem na čelu, još u maju je saznala da su proizvodi mesne industrije "Pekabesko" štetni za zdravlje ljudi.

Međutim, o tome je obavijestila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede tek 4. decembra nakon čega je hitno zabranjen njihov promet, piše Glas Srpske.

Ustvrdila je to pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Radmila Čojo.

Ministarstvo poljoprivrede je u petak zabranilo promet proizvoda makedonskog "Pekabeska", jer je u njima otkriven sadržaj aditiva iznad dozvoljenog, koji ima kancerogeni učinak.

Čojo je istakla da je Republička uprava za inspekcijske poslove u maju od Inspekcije za hranu dobila rezultate analize, koji su pokazali da proizvodi makedonske firme "Pekabesko" imaju povećan sadržaj fosfata. Analizu je obavio Institut za javno zdravstvo RS.

"U potpunosti je izostala koordinacija republičke Inspekcije za hranu, koja je bila dužna da odmah informiše Ministarstvo, kako bi na osnovu procjene rizika bila određena zabrana plasiranja i trgovine štetnih proizvoda 'Pekabeska'", naglasila je Čojo i dodala da Ministarstvo poljoprivrede od Inspektorata RS zahtijeva da sprovede istragu i da ih informiše o preduzetim mjerama.

Đurašinović je rekao da je inspekcija za hranu u ovoj godini uzorkovala više raznih proizvoda firme "Pekabesko" i da je, kao što su već i informisali javnost, samo kod jedne vrste proizvoda "gold pileći file" u tri pošiljke utvrdila povećan sadržaj fosfata.

Kompanija "Leburić komerc" iz Prnjavora juče je demantovala informacije da u proizvodima makedonske kompanije "Pekabesko" ima prekomjernog učešća dodatih fosfata.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE