• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sandžaklija otkrio stravične detalje mučenja CIA

Autor mondo.ba

Sabahudin Fijuljanin bio je 2002. godine zatočen u vojnim bazama kod Tuzle i Sarajeva, gdje su mu agenti CIA svakodnevno prijetili vađenjem očiju i sječenjem dijelova tijela, tukli ga, izgladnjivali i izlagali nepodnošljivim zvucima

Sandžaklija Sabahudin Fijuljanin (44) iz Draževaca kod Sjenice bio je podvrgnut stravičnim mučenjima 2002. godine u tajnim zatvorima američke Centralne obajveštajne agencije (CIA) u BiH, tačnije u vojnim bazama Sfora Orao kod Tuzle i Butmir kod Sarajeva, a zbog optužbi da je sarađivao s terorističkom organizacijom Al Kaidom.

Njemu su skoro svakodnevno prijetili da će mu izvaditi oči i sjeći dijelove tijela, a pored toga su ga tukli, izgladnjivali i izlagali nepodnošljivim zvucima - od krikova, pucnjave, lomljenja stakla, sječenja drveta, pa do laveža pasa - a sve to kako bi došli do organizatora najvećeg terorističkog napada na SAD 11. septembra 2001.

Otpremanje na Kubu

''Prijetili su mi da će me zauvek otpremiti na Kubu i govorili da će me, ako ne budem sarađivao, prepustiti Rusima. Potom su mi donosili fotografije na kojima se vide Rusi kako muče Čečene. Pokazivali su mi ih i govorili: 'Vidiš, ovaj Čečen je na električnoj stolici. Ovom su izvadili oči, odsjekli ruke i noge'. Dane sam provodio u kavezu od drveta. Nisam znao kad je dan, a kad noć. Prostorija je bila pet sa tri. Bila su tu i dva velika reflektora, upaljena non-stop. Na početku sam spavao na metalnoj stolici, ali kad sam se razbolio, unijeli su mi krevet. Od zvukova nisam mogao da spavam. Htjeli su da me izlude'', rekao je Fijuljanin i dodao da mu je nakon strašnog perioda ubrzo došao advokat, javio je Kurir.

''Rekao sam mu da me maltretiraju i ispričao dio patnji. Kad je otišao, stavili su mi lisice na noge i ruke, a vreću i šljem na glavu i naočare. Ubacili su me u helikopter i vozili nekih 40 minuta. Doveli su me u takozvanu kuću mučenja. O onome što sam tamo preživio još ne želim nikome da pričam'', kazao je Sandžaklija.

Iranska viza

Prema njegovim riječima, optuživali su ga da ima veze sa Al Kaidom na osnovu toga što je imao iransku vizu u pasošu, a i nekoliko puta je putovao u Austriju da radi. Takođe, tvrdili su da imaju dokaze da je špijunirao bazu Sfora, a kad su došli da ga uhapse, priznao je da u kući ima zolju, što je pogoršalo situaciju.

Fijuljanin je ispovijest ispričao za Saff, a ona je ponovo isplivala pred lice dana nakon što je Američki senat u četvrtak objavio specijalni izveštaj o tome kako su agenti CIA posle 2001. brutalno zlostavljali osumnjičene ekstremiste, i to u specijalnim objektima u čak 54 zemlje.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE