• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanović: Vlada spremna za saradnju

Autor SRNA

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da Vlada nije zatvorena za saradnju sa bilo kim, ali da je činjenica da još nije formiran Savjet ministara BiH

Cvijanovićeva je odbacila optužbe opozicije da Vlada nije spremna za saradnju kada je riječ o PDV-u, podsjetivši da se i ranije razgovaralo sa partnerima iz Federacije BiH, ali da nije bilo saglasnosti.

Ona je naglasila da joj je lično iskustvo pokazalo da u mnogim stvarima nema partnere ni u opoziciji, ali da je spremna provesti sve što je dobro, a izvodljivo.

Cvijanovićeva je napomenula da podržava niz mjera koje je preduzela Srbija, ali da se Vlada Srpske odlučila da ne ide tim putem, odnosno da ne smanjuje plate i penzije, iako je to možda "naivno", i vjeruje da će put koji je izabran dovesti do rješenja problema.

"Odgovorno sam rekla da nikada ne bih garantovala da nešto može da se uradi na taj način 100 odsto i da kažem da nikada nećemo promijeniti stav", naglasila je premijer Srpske.

Govoreći o poplavama, ona je dodala da je insistirala da se ojača sistem, da se sitemski radi na zaštiti od poplava, ali i da se utvrdi odgovornost i lokalne zajednice i republičkog nivoa.

"U zakonu jasno piše ko je za šta nadležan", naglasila je Cvijanovićeva u parlamentu Srpske tokom rasprave o prijedlogu budžeta Srpske za narednu godinu, koji se razmatra po hitnom postupku.

Ona je ponovila da nije potrebno donošenje zakona o ravnomjernom razvoju Srpske s obzirom da će biti donesen program koji će obuhvatiti to pitanje.

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović zamjerio je da juče od premijera Srpske nije dobio adekvatne odgovore na postavljena pitanja, te sugerisao da se dug ne može riješiti novim zaduživanjem.

"Dug se mora riješiti restruktuiranjem direktnih i indirektnih poreza, da kroz saradnju Vlade i Savjeta ministara BiH napravimo rasterećenje privrede kroz povećanje PDV-a, a smanjenje poreza na dohodak, i tako dobijemo dodatne prihode u budžet koji može da servisira ove dugove", istakao je Krsmanović.

Stevanović: Podrška ekonomskoj politici

Klub poslanika DNS-NS-SRS u Narodnoj skupštini Republike Srpske podržaće donošenje Ekonomske politike Srpske za 2015. godinu, saopštila je šef ovog kluba Spomenka Stevanović.

"Podržaćemo Ekonomsku politiku, jer se predviđene mjere tiču oporavka i rasterećenja privrede, reforme javnog sektora i očuvanja socijalne sigurnosti penzionera, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih", rekla je Stevanovićeva danas novinarima u Banjaluci.

Ona je istakla da će Klub poslanika DNS-NS-SRS pomno pratiti realizaciju pedviđenih mjera iz Ekonomske politke, te dodala da ne smatra da su ministri imenovani na četiri godine, nego na onoliko vremena koliko ko bude dobro radio.

Kada je riječ o Prijedlogu budžeta Srpske za 2015. godinu, Stevanovićeva je rekla da je stav Kluba poslanika DNS-NS-SRS da budžet treba puniti iz "zdravih osnova", a to su mjere koje su predviđene Ekonomskom politikom koje se tiču rasterećenja privrede.

Ona je najavila da će Klub poslanika DNS-NS-SRS insistirati na donošenju amandmana da se poveća transfer nerazvijenim opštinama sa predviđenih milion KM na 1,5 miliona KM.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske u toku je rasprava o Prijedlogu budžeta Republike Srpske za 2015. godinu.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE