• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Produžen pritvor vehabiji Bilalu Bosniću

Autor SRNA

Sud BiH donio je odluku o produženju pritvora Huseinu Bilalu Bosniću optuženom za podsticanje na terorizam, koji može trajati dvije godine od dana potvrđivanja optužnice protiv Bosnića, odnosno do 30. decembra 2016. godine.

"Pritvor Bosniću produžen je zbog mogućnosti uticaja na svjedoke, ponavljanja ili dovršenja krivičnog djela", rečeno je Srni u Sudu BiH.

Husein Bilal Bosnić optužen je za krivično djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi sa krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizovanje terorističke grupe.

Sud BiH juče je potvrdio optužnicu protiv Bosnića, koja ga tereti da je tokom 2013. i 2014. godine, kao pripadnik selefijske zajednice, javno podstrekavao druge da se priključe organizovanoj terorističkoj grupi "Islamska država" s ciljem propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH.

U optužnici se navodi da je nakon ovakvog javnog Bosnićevog podsticanja veći broj državljana BiH, pripadnika selefijske zajednice, napustio zemlju i priključio se terorističkim organizacijama "Islamske države" u Siriji i Iraku koje je Savjet bezbjednosti UN proglasio terorističkim.

Prema optužnici, veći broj državljana BiH koji su otišli na ratište, a neki su tamo i poginuli, redovno su prisustvovali javnim predavanjima Bosnića.

Mnogi i dalje učestvuju u aktivnostima terorističke organizacije kojoj su pristupili i tako predstavljaju opasnost za BiH na način da se obučavaju i pripremaju i za provođenje terorističkih radnji i po povratku u BiH.

Bosnića su 3.septembra u akciji "Damask" uhapsili pripadnici Sipe u porodičnoj kući u Bužimu i od tada je u pritvoru.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE