• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beganović: Napadaju me zbog stavova o Siriji

Autor SRNA

Imam u Trnovi, kod Velike Kladuše, Selvedin Beganović rekao je da su učestali fizički napadi na njega, čak i pokušaj ubistva nožem, motivisani njegovim protivljenjem ratovanju Bošnjaka u Iraku i Siriji.

"Razlog tih napada može biti moja javna podrška stavu Islamske zajednice i reisa, a to je da ratovi u Siriji, a sada i u Iraku, nisu naši ratovi i protivljenje da se naša omladina šalje na ta područja", rekao je Beganović za "Dnevni avaz".

Beganović je objasnio da je jedini upozorio na to da je najekstremnija grupa vehabija otvorila svoj centar u mjestu Bosanska Bojna zbog čega je policija pokrenula opsežnu istragu i uhapšen je Bilal Bosnić.

"Uprkos hapšenju i podizanju optužnice protiv Bosnića, kojeg vlasti BiH terete za podršku terorizmu, nastavlja se regrutovanje i odlazak mladih Bošnjaka u Irak i Siriju", upozorio je Beganović.

Govoreći o razlici između selefija i vehabija, on pojašnjava da selefije nisu nasilni, te da su mirni i komunikativni.

"Kada kažem vehabija, mislim na one što su se juče primili islama, a danas utjeruju u vjeru sve i svakoga. Ta grupa ljudi je opasna! Jer, umjesto da popravljaju i mijenjaju sebe, oni bi mijenjali druge. Nažalost, idu do te mjere da i samu instituciju Islamske zajednice nazivaju nevjerničkom", navodi Beganović.

Posljednji napad na njega okarakterisao je kao pokušaj ubistva i upozorio da se opstruiše policijska istraga i podmeću lažni tragovi da se ne bi otkrio napadač.

Imam Selvedin Beganović napadnut je i treći put u posljednjih 25 dana, i to u četvrtak naveče, 1. januara, blizu svoje kuće nedaleko od Velike Kladuše.

U dosadašnjoj istrazi napada privedeno je i ispitano više od 30 osoba koje bi mogle biti dovedene u vezu sa ovim događajem, potvrđeno je iz MUP-a Unsko-sanskog kantona.

"Na osnovu opisa koji nam je dao imam Beganović napravili smo fotorobot napadača i nadamo se da ćemo uskoro otkriti njegov identitet", istakao je rekao je portparol MUP-a Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić.

Prema njegovim riječima, postoje sumnje da su napadači pripadnici vehabijskog pokreta, pa je istraga usmjerena u tom pravcu, objavile su "Nezavisne novine".

Banjalučki list iz izvora bliskih istrazi saznaje da se istražuju još neke moguće okolnosti i motivi napada.

Motiv?

Beganović je poznat javnosti po prošlogodišnjem otvorenom pismu Bilalu Bosniću, neformalnom vođi vehabijskog pokreta u BiH, u kojem je kritikovao praksu vrbovanja i slanja omladine iz BiH na sirijsko i iračko ratište.

Prema tim informacijama, riječ je o sukobima i neslaganjima dvije struje unutar Islamske zajednice u Velikoj Kladuši koji su kulminirali u posljednjih mjesec dana zbog izbora koji se održavaju za rukovodeće organe unutar te vjerske zajednice.

Beganović je navodno predvodnik jedne od pomenutih struja, što se povezuje sa mogućim motivima napada.

U proteklih skoro mjesec dana Beganović je tri puta fizički napadan, a dobio je i verbalne prijetnje.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE