• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Doboj: I mrtvi "glasali" za savjete MZ

Autor mondo.ba

Na izborima za savjete 67 dobojskih mjesnih zajednica "glasali" su i mrtvi, a među kandidatima su bili i oni koji ne žive u mjestima gdje su prijavljeni.

Na izborima za savjete 67 dobojskih mjesnih zajednica "glasali" su i mrtvi, među kandidatima su bili i oni koji ne žive u mjestima gdje su prijavljeni, a veliki broj građana, posebno u ruralnim povratničkim naseljima, nije ni znalo da se održavaju izbori, pišu "Nezavisne novine".

To tvrde pojedini kandidati političkih partija i grupa građana za savjete MZ, koji od Gradske izborne komisije Doboj traže ponavljanje izbora u njihovim mjesnim zajednicama.

Blagoje Josipović, kandidat grupe građana za člana Savjeta MZ Bušletić, tvrdi da se u ovoj mjesnoj zajednici desila izborna krađa, jer su se na biračkim mjestima našli i mrtvi, koji su takođe "glasali".

"Konkretno moj otac, Marko Josipović, koji je umro 27. aprila. Članica Izborne komisije je rekla mom sinu: 'Hajde potpiši za Marka Josipovića'. Ja imam sina Marka, koji je '88. godište, a otac mi je '38. godište, i na taj način je prekršen taj izborni proces", kaže Josipović.

On tvrdi da, "umjesto da stanovništvo bude obaviješteno da će biti izbori, krilo se da će biti održani", posebno od mještana povratničkih sela Bešići i Mujinovići.

Živko Marković, kandidat SDS-a za člana Savjeta MZ Osječani, koji takođe sumnja u validnost biračkih spiskova, kaže da kod njih nisu glasali mrtvi, ali je na listi bio kandidat koji ne živi u njihovom selu.

Nenad Paleksić, predsjednik Gradske izborne komisije Doboj, ističe da su prigovori na regularnost izbora za savjete MZ Osječani i Bušletić odbačeni jer su zaprimljeni nakon isteka roka i dodaje da su pravo glasa imali svi koji su upisani u centralni birački spisak i koji su donijeli potvrdu o prebivalištu.

"To je dobro poznato i podnosiocima prigovora, a prigovor da je glasao neko ko je umro, to je činjenica koju je trebalo utvrditi odmah na dan izbora i dostaviti GIK-u, a ne poslije roka. Ali svjedeno, ako je to samo jedan slučaj, taj jedan glas nikako nije mogao da utiče na rezultate izbora", kaže Paleksić.

Najviše pozicija u savjetima MZ osvojio je SDS, i to 31, osam je SNSD-ovih, a jedna SP-ova.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE