• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"BiH svjetski prvak po izvozu mudžahedina"

Autori mondo.ba Autori SRNA

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je u Beogradu da je BiH prvak svijeta po tome koliko je mudžahedina poslala u Siriju i ukazao na potrebu bliske saradnje bezbjednosnih službi svih zemalja u regionu.

Dodik je, nakon razgovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da nisu svi muslimani teroristi i da ne treba praviti antimuslimansku atmosferu, ali da svakako treba pozvati sve Bošnjake, odnosno muslimane, da se uključe u borbu protiv terorizma.

"Iako izgleda da iza svih terorističkih napada u posljednje vrijeme stoje muslimani, svi muslimani nisu teroristi. Mi nećemo oklijevati u borbi protiv terorističke opasnosti i potrebno je da blisko sarađujemo. To sam prenio i premijeru Vučiću i ministru unutrašnjih poslova Srbije Nebojši Stefanoviću tokom današnjih razgovora", rekao je Dodik novinarima.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da je Srpska zagledana u Srbiju kada je riječ o privrednoj i svakoj drugoj saradnji, jer od BiH nema nikakve koristi.

"Naša želja je da Srbija bude moćna i jaka i vjerujem da ide u dobrom smjeru i da će u perspektivi biti najvažnija zemlja u regionu", rekao je Dodik u Beogradu nakon sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodik je naglasio da pojedini zajednički projekti, poput Andrićevog instituta, koji postaje jedna od najvažnijih nacionalnih institucija, govore koliko je međusobna saradnja potrebna.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da mu je bilo drago da od premijer Srbije čuje kojim tokom ide privatizacija Železare Smederevo.

"Uspostavljanjem njene stabilnosti otvara se mogućnost da Rudnik Ljubija u Srpskoj, koji je do sada bio usmjeren samo na jednog kupca, sklopi nove poslovne ugovore i omogući bolju ekonomsku perspektivu", rekao je Dodik.

Predsjedništvo nema nadležnost za unutrašnja pitanja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da je neprihvatljiv Prijedlog teksta zajedničke izjave o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za preduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH Evropskoj uniji, te da se od Predsjedništva BiH, koje nema nadležnosti za unutrašnja pitanja, sada pravi mjesto koje o nečemu odlučuje.

"Oni nisu ni napisali tu izjavu, već neko iz Evropske komisije, pa je njima dao da to provlače, jer da su je čitali ne bi prošle neke stvari", rekao je Dodik novinarima u Beogradu nakon susreta sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodik je podsjetio da EU pokušava već godinu dana da održava priču o protestima i neredima u BiH, pozivajući se na događaje u Federaciji BiH i da su kao rezultat toga nevladine organizacije napravile dokument "Strategija za rast i zapoljšavanje" koji žele da nametnu svima u BiH.

To, kako je rekao, predviđa prebacivanje čitavih šest oblasti na nivo BiH, kao što su radno zakonodavstvo, socijalne nadležnosti, registrovanje preduzeća i drugo.

"Zato sam ja toliko srčano protiv toga. Nikada im to neće proći", poručio je Dodik.

Komentarišući najavu novoizabranog predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar - Kitarović da će podržati formiranje trećeg entiteta u BiH, Dodik je rekao da Srpska ne bi imala ništa protiv toga ako u Federaciji odluče da je transformišu u dva eniteteta - jedan dominantno bošnjački i drugi domninatno hrvatski.

"Republika Srpska ne bi imala ništa protiv toga. To bi bila snažna stabilnost za BiH, a ne destabilizacija", rekao je Dodik.

On je naglasio da Republika Srpska nema namjeru da prepusti nijednu svoju nadležnost ili da neki teritorijalni ustupak, te ocijenio da tema trećeg entiteta neće umrijeti zato što je neko brani i da se ona pojavljuje i pojavljivaće se vremenom sve više.

"Ukoliko mi u BiH ne sjednemo i ne napravimo dodatno rješenje za nas, prihvatljivo za sve, od BiH zaista neće biti ništa", konstatovao je Dodik.

Govoreći o odnosima Republike Srpske i Srbije, Dodik je naglasio da Srpskoj odgovara komforan i dobar stav koji Beograd ima u vezi sa Dejtonskim sporazumom i očuvanjem BiH.

Dodik je naglasio da Republika Srpska nema namjeru da bilo šta više da BiH, jer je, kako je rekao, previše dala, a ništa nije dobila.

"Mi se u Republici Srpskoj ne osjećamo dobro u okviru BiH. Zaustavljeni smo na putu evropskih integracija i drugih reformi i u tom pogledu Republika Srpska nije spremna da prenosi nadležnosti zbog neke budućnosti koja je popločana dobrim perspektivama", kaže Dodik.

On je poručio da Republika Srpska ima namjeru da očuva svoj integritet i što veći stepen suverenosti.

"U Republici Srpskoj nema kalkulacija. Mi želimo stabilnost i ne osporavamo Dejtonski sporazum. BiH je osporila Dejtonski sporazum time što je prenijela nadležnosti, a mi smo od toga imali samo gubitke", podsjetio je predsjednik Srpske.

Dodik je naveo da Federacija BiH ne može da riješi problem u vezi sa odlukom "Sejdić – Finci", ali da Republika Srpska na to ne može nikako uticati.

Srpska neće priznati Kosovo

Republika Srpska nikada neće dati saglasnost za priznanje samoproglašenog Kosova i Metohije, iako bi tako mogla biti na dobitku, izjavio je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Nema priznanja Kosova od Republike Srpske. Mi znamo šta je strateški nacionalni interes", poručio je Dodik na konferenciji za novinare u Beogradu nakon sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodik je istakao da je proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije unilateralna akcija učinjena na štetu teritorijalnog suvereniteta Srbije i akcija koja je provedena mimo međunarodnog prava.

Vučić: Politička i ekonomska stabilnost od suštinskog značaja

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je tokom susreta sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom postignut visok stepen saglasnosti da je politička i ekonomska stabilnost od suštinskog značaja za Srbiju, Srpsku i region.

Srpski premijer naglasio je da je sa predsjednikom Dodikom govorio o potrebi intenziviranja međusobnih odnosa na svim poljima i da su se tokom razgovora osvrnuli na izbore i inicijative u susjednim zemljama.

"U tom smislu Srbija i Srpska nikoga neće provocirati i neće odgovarati na provokacije, ali ne zato što je Srbija slaba već zato što je odgovorna i zato što želi najbolje moguće odnose u regionu", poručio je Vučić.

On je naglasio da Beograd smatra da su sve zemlje u regionu suviše male i da jedino zajedno mogu doći do većeg i ozbiljnijeg tržišta i boljih rezultata u svojim ekonomijama.

Kada je riječ o situaciji u BiH, Vučić je naveo da mu je Dodik prenio određena pitanja i planove, te naglasio da Srbija smatra da je važno sve probleme u BiH rješavati mirnim putem i dogovorom sva tri naroda.

"I Republika Srpska i BiH će imati našu podršku. Srbija kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma podržava teritorijalni integritet Republike Srpske i teritorijalni integritet BiH. Važno je da se svi problemi rješavaju dogovorom tri naroda i mirnim putem", istakao je Vučić.

On je naglasio da je predsjednika Srpske upoznao sa nastavkom dijaloga Beograda i Prištine i idejima i planovima koji u vezi toga postoje i još jednom zahvalio Dodiku i građanima Republike Srpske na principjelnosti kada je riječ o Kosmetu.

Govoreći o saradnji sa Republikom Sprskom, Vučić je naveo da mu je drago što je Dodik zainteresovan za poslovanje "Željezare" u Smederevu i da će predsjednik Srpske biti drag gost na pokretanju njenih pogona.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Srpsku trebalo konsultovati u vezi sa zajedničkom izjavom Predsjedništva BiH o evointegracijama BiH.

Komentarišući ovu izjavu, Vučić je rekao da ne želi da se miješa u unutrašnje stvari BiH, ali da smatra da bi bilo dobro da je konsultovan predsjednik Dodik i Republika Srpska, jer bi tada to imalo mnogo više smisla i šansi za uspjeh.

"Smatram da BiH treba da bude na evropskom putu i Srbija će podržati taj evropski put", rekao je Vučić novinarima u Beogradu nakon sastanka sa predsjednikom Srpske.

Vučić je rekao da je na sastanku razgovarano o ovoj temi i da su razmijenjena mišljenja, te da su neke stvari iz tog dokumenta prihvatljive za Dodika, a da neke nisu.

"Ja sam rekao svoje mišljenje Dodiku o svakom delu tog akta, o tri tačke i pet delova druge tačke, za koju mislim da je najvažnija. Ima mnogo nespornih stvari, ali ima i nekih spornih, ali mislim da mogu da se reše u bliskoj budućnosti", kaže Vučić.

Komentarišući izjave novog hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar-Kitarović o Srbiji, Vučić je čestitao građanima Hrvatske za izborni rezultat, te poručio da Srbija želi odlično da sarađuje sa Hrvatskom, uprkos nekim namjernim "lapsusima", na koje Beograd neće reagovati.

"To što se ponekad pravimo da ne čujemo i ne regujemo na svaku provokaciju odraz je snage Srbije i odgovornosti, a ne njene slabosti. Odraz je i želje da imamo što bolje odnose u regionu. Ako nas pitate da li smo uvek svi fascinirani tom pozicijom sile koju u odnosima sa Beogradom i sa Srbijom neki u regionu pokušavaju da primenjuju - nismo baš", rekao je Vučić.

Povodom odluke raspravnog vijeća Haškog tribunala da odbije zahtjev tužilaštva da lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj bude vraćen sa privremene slobode u pritvor, Vučić je rekao da nije ni očekivao drugačiju odluku.

"Ako su doneli odluku da ga puste, zašto bi ga sada vraćali posle mesec dana", rekao je Vučić, navodeći da ne misli da je pitanje da li će Šešelj biti vraćen u Hag od posebnog značaja za život u Srbiji.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE