• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bošnjaci optuženi za zločine u Bosanskoj Krupi

Autor SRNA

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv četiri osobe koja ih tereti za ratne zločine nad Srbima i Hrvatima na području Bosanske Krupe.

Optužnica je podignuta protiv Jadranka Šarana (57), Fahrudina Tadžić-Hadžiosmanagića (57), Samira Šabića (45) i Zijada Kadića (39), a odnosi se na period od polovine jula 1995. godine do polovine jula 1996. godine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Oni se terete da su u svojstvu načelnika Stanice javne bezbjednosti Bosanska Krupa, komandira lokalne Policijske stanice, komandira Policijskog odjeljenja Jasenice pri SJB Bosanska Krupa i u svojstvu policajca ovog odjeljenja naredili, počinili, podstrekavali, propustili, omogućili, organizovali, usaglašavali se i pomagali protivzakonito zatvaranje civilnog stanovništva srpske i jednog civila hrvatske nacionalnosti.

Optužnica ih tereti i za ubistvo, nehumano i nečovječno postupanje, namjerno nanošenje fizičkog i duševnog bola, nepoštivanje osnovnih garancija lica koja ne učestvuju ili su prestala direktno učestvovati u neprijateljstvima, nepoštivanje minimalnih prava lica koja su lišena slobode iz razloga u vezi s oružanim sukobom, te ugrožavanje opšte zaštite od opasnosti civilnog stanovništva.

Optuženi Šaran i Tadžić-Hadžiosmanagić terete se da su, suprotno pravilima međunarodnog prava, naredili, počinili, podstrekavali, propustili, omogućili, usaglašavali se i pomagali neopravdano odgađanje povratka ratnih zarobljenika i civilnih lica srpske i hrvatske nacionalnosti i nakon završetka oružanog sukoba na području opštine Bosanska Krupa i dalje nakon završetka oružanog sukoba u BiH i potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE