• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lidija Bradara predsjedavajuća Doma naroda

Autor SRNA

Lidija Bradara iz HDZ-a BiH iz reda hrvatskog naroda izabrana je za predsjedavajuću Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a Jasenko Tufekčić (SDA) za potpredsjedavajućeg iz reda bošnjačkog naroda.

Drugi potpredsjedavajući Doma iz reda srpskog naroda nije mogao biti izabran jer Klub delegata srpskog naroda nije dostavio prijedlog, kao ni prijedlog za potpredsjedavajućeg Federacije BiH.

Klub delegata hrvatskog naroda predložio je Marinka Čavaru iz reda hrvatskog naroda za predsjednika FBiH, a Klub delegata bošnjačkog naroda Meliku Mahmut Begović za potpredsjednika tog entiteta.

Novoizabrani delegati Doma naroda Parlamenta FBiH sinoć su izabrali delegate iz Federacije u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, prenose federalni mediji.

Iz reda bošnjačkog naroda izabrani su Safet Softić, Halid Genjac, Sead Kadić, sva trojica iz SDA, te Fahrudin Radončić iz SBB-a i Sifet Podžić iz DF.

Iz reda hrvatskog naroda izabrani su Bariša Čolak, LJilja Zovko, Zdenka DŽambas i Mario Karamatić, sva četvorica iz HDZ-a BiH, te Martin Raguž iz HDZ-a 1990.

Konstituisanju Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH prethodi ovjera ovih kandidata u Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Konstitutivna sjednica Doma naroda prekinuta je sinoć, a nastavak će biti održan u četvrtak, 22. januara.

To je odlučeno većinom glasova delegata, iako za to nisu bili pojedini delegati iz klubova bošnjačkog i srpskog naroda, jer su smatrali da nakon višesatnog zasjedanja treba razmatrati Prijedlog odluke o privremenom finansiranju FBiH za period januar-mart 2015. godine i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u FBiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE