• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Situacija u poplavljenim područjima se stabilizuje

Autor mondo.ba

Bistrica se povukla, Drina i Ćehotina u blagom porastu. Situacija u sarajevskom naselju Ilidža, koje je poplavljeno zbog obilnih kiša, jutros se normalizuje. Manji vodostaj Vrbasa kod Banjaluke, raste Sava

Rijeka Bistica u fočanskom naselju Miljevina povukla se u korito, dok je vodostaj Drine i Ćehotine na području ove opštine u blagom porastu, potvrđeno je Srni u Civilnoj zaštiti u Foči.

Bistica više ne prijeti ni magistralnom putu Foča - Sarajevo, na koji se juče izlila.

"Obišli smo ovu putnu komunikaciju i primijetili smo samo sitne odrone zemlje na kolovoz", rekao je šef Odsjeka civilne zaštite Čedo Zelović.

On kaže da se u Miljevini voda povukla, nakon što se Bistrica prethodnog dana izlila, ali da su još poplavljeni podrumi jedne zgrade.

"Stanovnici ne mogu da koriste vodu iz vodovoda, pa smo im dostavili dovoljne količine pitke vode, pratimo situaciju i prema potrebi spremni smo da reagujemo", rekao je Zelović.

On je naveo da su vodostaji Drine i Ćehotine u blagom porastu, ali da priobalnom području ne prijeti opasnost od njihovog izlivanja.

Situacija u sarajevskom naselju Ilidža, koje je poplavljeno zbog obilnih kiša, jutros se normalizuje.

Ukupno je poplavljeno oko 140 stambenih objekata, a u prekidu je putna komunikacija Stup-Butile i Osjek-Bojnik.

Ekipe Civilne zaštite Kantona Sarajevo i federalne uprave Civilne zaštite i danas su na terenu i prate situaciju, prenose federalni mediji.

Štab Civilne zaštite sarajevske opštine Ilidža upozorio je juče stanovništvo na neposrednu opasnost od pojave i širenja epidemije zaraznih bolesti, radi prevencije i zaštite zdravlja ljudi u poplavljenim područjima.

"Građanima poplavljenih područja preporučuje se prokuvavanje vode i to tako da se voda, nakon dostizanja tačke ključanja, ostavi da ključa još desetak minuta, a nakon hlađenja koristi za piće, pripremanje hrane, pranje posuđa i ličnu higijenu ili da se koristi flaširana voda", saopštio je Odsjek za informisanje opštine Ilidža.

Na području dobojske regije vodostaji rijeka su u stagnaciji ili opadanju, osim rijeke Save, gdje je u blagom porastu, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.

Vodostaj Drine nizvodno od Foče je 174 centimetra.

U porastu je i vodostaj Save, koji kod Gradiške iznosi 468 centimetara, a kod Srpca 632 centimetra, ali još nisu premašili kotu redovne odbrane od poplava.

Vodostaj Save u Brodu u 6.00 časova je iznosio 489 centimetara, dok se redovna odbrana od poplave uvodi na koti od 730 centimetara.

Vodostaj rijeke Bosne u 6.00 časova bio je 230 centimetara i manji je za 10 centimetara u odnosu na juče.

Vodostaj Vrbasa je u opadanju više od pola metra i jutros u 6.00 časova iznosio je 269 centimetara, što je 19 centimetara više od kote redovne odbrane od poplave.

Na području Istočnog Sarajeva i opštine Foča vodostaji svih riječnih tokova su u opadanju i trenutno nema opasnosti od izlijevanja.

U Trebinju je neprohodan lokalni put za Velja Goru i Uvjeću.

S obzirom na vremensku prognozu, u narednim danima treba očekivati variranje vodostaja u Republici Srpskoj.

Iz Republičke uprave Civilne zaštite ističu da prate situaciju i preduzimaju sve mjere iz svoje nadležnosti i građane podsjećaju da pozivom na broj 121, koji je besplatan, na najbrži način mogu dobiti njihovu pomoć i asistenciju. 

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE