• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fajon: Nema zahtjeva za ukidanje bezviznog režima

Autor SRNA

Član Evropskog parlamenta Tanja Fajon izjavila je da nema informacije da bi zemlje EU mogle zatražiti privremeno ukidanje bezviznog režima sa BiH

Član Evropskog parlamenta Tanja Fajon izjavila je da nema informacije da bi zemlje EU mogle zatražiti privremeno ukidanje bezviznog režima sa BiH, u okviru mjera koje EU planira da uvede radi jače kontrole granica zbog terorističke prijetnje.

"Zemlje članice Šengena već danas imaju mogućnost da privremeno zatvaraju granice u slučaju neke alarmantne situacije. Dodatne promjene socijalisti i demokrati nikako neće dozvoliti. U tom kontekstu nemam informacije da bi zemlje EU tražile privremeno ukidanje bezviznog režima sa BiH", istakla je Fajonova.

Ona je u izjavi za "Dnevni avaz" napomenula da mehanizam za to postoji i da još ima mnogo lažnih azilanata koji ugrožavaju bezvizni režim i služe populističkoj i nacionalističkoj retorici političara na zapadu, koji odavno žele zatvarati granice pred migrantima.

Fajonova je istakla da je teroristički napad u Parizu šokirao Evropu i svijet, ali da odgovor evropskih lidera ne smije biti uzimanje slobode ili ograničenje osnovnih ljudskih prava.

"Svaki korak u promjeni šengenskih pravila treba oštro osuditi. Ne smijemo dozvoliti da borba protiv terorizma znači ograničenje slobode kretanja", smatra ona.

Fajonova kaže da postoji već mnogo mjera za borbu protiv radikalizma i terorizma, te da će Evropska komisija narednih dana predložiti još neke nove mjere.

"Pritisak evropskih vlada je da Evropa što brže moguće usvoji vlastitu bazu podatka o putnicima koji koriste aviokompanije (PNR - Passenger Name Record). U ovom trenutku države često idu predaleko, previše se fokusiraju na bezbjednost", ocijenila je Fajonova.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE