• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Osjećaj nepravde se neće promijeniti

Autor Anadolija

Predsjednik RS Milorad Dodik, komentarišuću presudu Haškog tribunala, rekao je da odluke suda moraju da budu prihvaćene, ali da ostaje činjenica "da su gotovo isti događaji koji su i u slučaju BiH, drugačije kvalifikovani".

"U tom pogledu neće se pobjeći od osjećaja srpskog naroda da je na prostoru Hrvatske počinjen zločin genocida, da su tamo raseljeni, ljudi će i dalje vjerovati i misliti i biti uvjereni u to, jer to pokazuju istorijske, populacione, imovinske i svake druge činjenice da su tamo Srbi nestali sa ogromnog prostora, koji danas čini Republiku Hrvatsku", rekao je Dodik.

On je naveo da je činjenica da je sud donio ovakvu odluku, ali da "osjećaj zločina i nepravde učinjene nad Srbima koji su najveći stradalnici, na prostoru bivše Jugoslavije", kada se uzme generalno od Slovenije, pa do Makedonije, neće promijeniti.

"Želim da kažem još jednu stvar, ostaje neugodan utisak svih nas kada slušamo danas priču o tome kako je vođen postupak između Srbije i BiH. Moram da kažem da Republika Srpska i Srbi u BiH nikada nismo prihvatili da postoji jedna takva tužba i ona može da bude posmatrano samo separatno", naveo je Dodik.  

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, nakon odbacivanja tužbe i protivtužbe za počinjeni genocid u periodu od 1991. do 1995. godina na prostoru Hrvatske, rekao je da presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu nije ispunila očekivanja posebno u dijelu koji se odnosi na odgovornost Hrvatske.

On je naveo da je Srbija kao članica Ujedinjenjih nacija i država sa tradicijom pravnog uređenja u obavezi da poštuje odluku Međunarodnog suda pravde i podsjetio da je Srbija bila za povlačenje tužbe, odnosno protivtužbe za šta nije bilo volje u Zagrebu te da je Srbija za dobre odnose sa susjedima što svakodnevno i dokazuje.

"Presuda Međunarodnog suda pravde nije ispunila naša očekivanja posebno u dijelu koji se odnosi na odgovornost Hrvatske. Istorija je pokazala i pokazaće razmjere stradanja srpskog naroda na prostoru hrvatske u Prvom i Drugom svjetskom ratu, ali i tokom devedesetih godina prošlog vijeka, a naročito za vrijeme akcije Oluje. Uvjeren sam da bi se svjetska pravnička javnost složila da nije obraćana pažnja na Medački džep, a to je prema svim elementima bića krivičnog djela genocida upravo eklatantan primjer njegovog činjenja", rekao je Nikolić.

Navodeći da presuda Međunarodnog suda u Hagu ima veliki značaj za Srbiju i srpski narod jer je "preokrenula ustaljene stereotipe međunarodne zajednice o dešavanjima na prostoru bivše SFRJ u periodu od 1991. do 1995. godine", Nikolić je rekao: 

"Sud je presudio da Hrvatska nije uspjela da dokaže genocidne namjere srpske strane u ratnim sukobima. S druge strane, iako protivtužba Srbije nije usvojena, Međunarodni sud pravde je utvrdio da su hrvatske vlasti bile svjesne da će vojna akcija Oluja dovesti do protjerivanja civilnog stanovništva. Na ovaj način je od strane najviše pravne instance UN potvrđeno da su hrvatske snage počinile masovne zločine prema Srbima u Hrvatskoj."

Nikolić je istakao i da se iskreno nada da će u periodu pred nama i Srbija i Hrvatska imati dovoljno snage da zajedno rješavaju sve ono što sputava da region uvedu u period trajnog mira i prosperiteta.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE