• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanović: Ubrzo efekti reformskih zakona

Autor SRNA

Premijerka RS izjavila je danas da je svrha drugog seta reformskih zakona uspostavljanje više discipline i reda, te da se prevashodno vodilo računa o dobrim poslodavcima, potrebama i interesima radnika.

"Želimo da radnici mogu koristiti prava po osnovu zaposlenja, a to znači da budu prijavljeni, da im budu uplaćeni porezi i doprinosi, te da zapravo budu prepoznati u tom sistemu. Mnogo stvari je važno u okviru seta ovih zakona za šta smo dobili podršku socijalnih partnera", rekla je Željka Cvijanović.

Ona je istakla da je drugi set reformskih zakona upućen u parlamentarnu proceduru i da bi trebalo da bude razmatran na sjednici u maju.

"Efekti reformskih zakona će se osjetiti veoma brzo - kada budu u konačnoj formi i kada stupe na snagu, odnosno za nekoliko mjeseci", rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, ovi zakoni su uvod u treći paket reformskih zakona.

"Moguće je da će ovaj set reformskih zakona biti podijeljen. Prioritet nam je da bude završen posao koji se odnosi na zakon o stečaju, gdje će morati mnogo stvari da bude promijenjeno, a zatim i na zakon o državnim službenicima", dodala je Cvijanovićeva.

Govoreći o usvajanju novog zakona o radu, Cvijanovićeva je rekla da ne zna zašto bi Vlada Srpske odustala od njegovog donošenja.

"Vlada nikada neće podržati zakon koji bi trebalo da bude na štetu bilo koje grupacije u društvu, a pogotovo radnika. Svjesni smo da određene izmjene moraju da budu napravljene, s obzirom da živimo u sistemu koji je mnogo drugačiji od svih ranijih perioda", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da Vlada pokušava da održi na okupu socijalne partnere koji su

 potrebni u tom poslu – sindikat i poslodavce.

"Vjerujem da se može doći do dobrog rješenja u kome će pobjednici biti svi. Mnogo stvari u našim zakonodavstvima se nalazi, a da je preuzeto iz prethodnog perioda", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je navela da veoma često, u nerazumijevanju poslodavaca i sindikata, prema Vladi budu usmjerene otrovne strelice, za šta nema mjesta.

"Pomogli smo da bude uspostavljena ekspertska grupa koja je trebalo da prouči postojeće zakonodavstvo i vidi šta se treba poboljšati, bez ikakve ambicije da daju rješenja, što nije uspjelo i za šta Vlada ne snosi odgovornost", zaključila je Cvijanovićeva.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dragan

Čajavec, Jelšingrad, Kosmos, Univerzal, Mljekara...uskoro će i Fabrika duvana.

MONDO REPORTAŽE