• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jović: Razobličena politika Bošnjaka

Ivo Miro Jović rekao je da je nastojanjem da trasa autoputa 5C zaobiđe mjesta s većinski hrvatskim stanovništvom razobličena politika Bošnjaka.

 Jović: Razobličena politika Bošnjaka Izvor: MONDO

Delegat HDZ-a BiH u Domu naroda parlamenta BiH Ivo Miro Jović rekao je da je nastojanjem da trasa autoputa 5C zaobiđe mjesta s većinski hrvatskim stanovništvom, zbog čega su se hrvatski ministri povukli iz federalne Vlade, potpuno razobličena politika Bošnjaka koji nastoje upravljati BiH samo iz Sarajeva i u interesu jedne politike.

Jović je istakao da je ovo kulminacija svega što se događa Hrvatima u Federaciji BiH, na šta oni godinama upozoravaju.

"Međunarodni ugovori i raniji dogovori za usijane glave očito ništa ne znače. Tako se neće moći živjeti u BiH", ocijenio je Jović za sutrašnji "Fokus".

Portparol HDZ 1990 Veso Vegar rekao je da ministri koji dolaze iz redova ove stranke neće učestvovati u radu federalne Vlade dok ne bude postignut politički dogovor o trasi Koridora ''Pet ce''.

Nakon preglasavanja hrvatskih ministara u federalnoj vladi, HDZ 1990 ponovo je odlučio da oživi raniju ideju da se prije donošenja novog ustava BiH promijeni sistem odlučivanja u Vladi FBiH.

"U našem prijedlogu stoji da je za donošenje svake odluke u Vladi potrebna barem trećina glasova ministara iz svakog konstitutivnog naroda'', rekao je Vegar, dodajući da inicijativa ranije nije podržana, ali da je sada jasno da je ona i te kako potrebna, jer se svako malo dešava preglasavanje Hrvata.

Potpredsjednik federalne Vlade i ministar finansija Vjekoslav Bevanda rekao je da je razlog za odbijanje daljeg učešća u radu Vlade jeste po ko zna koji put brutalno preglasavanje ministara koji dolaze iz stranaka sa hrvatskim predznakom u vezi sa strateškim projektima kakav je i koridor "Pet ce".

Bevanda je rekao da je nemoguće prihvatiti činjenicu da se tako kapitalni strateški državni projekti donose preglasavanjem legitimnih predstavnika jednog naroda i da se ne uvažavaju ni stavovi lokalne zajednice - Mostara, Čapljine, Ljubuškog, niti se mogu uvažiti promjene odluke koju je donio parlament.

Osim Bevande, u radu do daljeg neće učestvovati njegove stranačke kolege iz HDZ-a BiH ministar turizma i životne sredine Nevenko Herceg, te pravde Feliks Vidović, kao ni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damir Ljubić iz HDZ-a 1990. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE