• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Incko-visoki tumač islama”

Rijaset Islamske zajednice u BiH uputio oštre kritike visokom predstavniku, zbog "odvažnosti da tumači islam."

 “Incko-visoki tumač islama” Izvor: MONDO

“Valentin Incko nije kompetentan, niti ima nadležnosti da muslimanima tumači propise islama, islamsku doktrinu i tradiciju”, saopštio je rijaset Islamske zajeddnice u BiH.

U saopštenju objavljenom povodom, kako je navedeno, Inckovih stavova u vezi sa širenjem radikalnog islama, muslimanima koji nisu ostali u svojoj tradiciji, te da je bivši predsjednik RS Radovan Karadžić bio najveći prijatelj islama, iznesenih u časopisu "Svjetlo riječi", Rijaset tvrdi da Inckovi takvi namjerni ili nenamjerni izleti samo nanose štetu bosanskim muslimanima.

Rijaset pita da li je to poruka da visoki predstavnik, koji je i specijalni predstavnik EU u BiH, treba bosanskim muslimanima ubuduće da bude i visoki tumač ili specijalni tumač islama.

Islamska zajednica u BiH pita da li "ti diplomati imaju važnijih poslova od bavljenja islamom i njegovim tumačenjem", ističući da bosanski muslimani imaju svoju "ulemu", muftije i svoju dokazanu tradiciju učenja, življenja i tumačenja islama.

Rijaset pita zašto se i sa kakvim moralnim pravom, kako je navedeno, miroljubivim Bošnjacima nameće teorija o islamskom radikalizmu, zašto se Bošnjaci permanentno moraju pravdati zbog svoje vjere i zašto im se moraju stalno držati predavanja o njihovoj vjeri.

Islamska zajednica, navodi se u tekstu, sugeriše visokom predstavniku da "bosanske muslimane poštedi tumačenja prijateljstva Karadžića prema islamu i muslimanima".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE