• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NATO tukao, BiH plaća

“Zakonska je i moralna obaveza da štetu koju je pričinio u proteklim ratnim dešavanjima NATO nadoknadi onima koji su tu štetu pretrpjeli!?”

 NATO tukao, BiH plaća Izvor: MONDO

Delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Zoran Koprivica smatra da je sasvim izvjesno da će BiH isplatiti odštetu ako ne bude insistirala da NATO preuzme odgovornost za naknadu štete koju je nanio u proteklom ratu.

On je istakao da postoji i zakonska i moralna i svaka druga obaveza da štetu, koju je NATO pričinio u proteklim ratnim dešavanjima, nadoknadi onima koji su tu štetu i pretrpjeli.

Koprivica je za "Fokus" rekao da u skladu sa odredbama Zakona o obligacionim odnosima, odnosno odredbama i principima o odgovornosti za štetu pričinjenu trećem licu odgovara onaj ko je pričinio štetu.

On je istakao da je sigurno da se u predstojećem periodu mogu očekivati određeni odštetni zahtjevi lica koja su od snaga NATO-a pretrpjela štetu, te dodao da očekuje da će ovih predmeta biti i ako NATO ne bude regulisao takve štete.

Prema riječima Koprivice, onda će BiH morati preuzeti odgovornost za štetu koju su pretrpjeli njeni građani, što znači da je moguće da će platiti tu odštetu.

Koprivica je naglasio da u okviru predstojećih razgovora o evroatlantskim integracijama, odnosno integracijama u NATO, treba postaviti i pitanje u vezi s odštetama nastalim poslije djelovanja NATO snaga.

Poslanik PDP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Branko Dokić istakao je da će BiH, u slučaju da bude tužena višim instancama, morati da snosi sve troškove ako to ne bude učinio NATO.

Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirko Okolić naveo je da je sada nemoguće odgovoriti na pitanje da li će NATO snositi troškove za ono što je uradio u BiH.

On je naveo da bi bilo realno tužiti onoga ko je nanio štetu, ali da je pitanje kako bi se to moglo završiti.

Samostalni poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Momčilo Novaković ocijenio je da pitanje odštete zavisi od toga ko je pozvao NATO.

"Ako je NATO pozvan uz saglasnost insitucija BiH i, ako neko pokrene spor protiv BiH, sigurno će ga i dobiti. NATO vjerovatno neće htjeti da izmiri bilo kakve odšetne zahtjeve, tako da je vjerovatno da bi BiH mogla da preuzme ovu obavezu”, rekao je Novaković.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE