• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istraga o koridoru “5C!?”

Tužilaštvo BiH i Sipa vode istragu zbog potpisivanja dokumenata za izradu projekta koridora "5C", tvrdi predsjednik Pomorskog društva BiH.

 Istraga o koridoru “5C!?” Izvor: MONDO

Bakir Tanović za sarajevski "Dnevni avaz" kaže da su istražni organi prije dva mjeseca od njega i drugih članova Pomorskog društva BiH Ibrahima Bušatlije i Munira Jahića uzeli izjave na osnovu krivične prijave koju su oni podnijeli protiv bivšeg ministra saobraćaja i transporta u Savjetu ministara BiH Bože Ljubića.

On je pojasnio da su protiv Ljubića krivičnu prijavu podnijeli u martu prošle godine, jer je u 17. julu 2007. godine u Zagrebu potpisao protokol sa Institutom za građevinarstvo Hrvatske o spajanju autoputa u mjestu Bijača kao najjužnijoj tački koridora "5C", iako za to nije imao odluku Parlamenta Federacije BiH ili bilo kog drugog nadležnog organa.

"Ljubić je u decembru 2007. godine potpisao ugovor za izradu glavnog izvođačkog projekta koridora `Pet ce` za dionicu Mostar Sjever - Počitelj - Bijača (LOT četiri) u vrijednosti od 30 miliona KM, i to bez prostornog plana i drugih dokumenata. Imamo informacije da je oko 20 miliona KM utrošeno u druge LOT-ove, a za LOT četir oko 10 miliona KM. Neka se objasni kako su utrošene te pare", kaže Tanović.

Sudski vještak saobraćajne struke Ševal Kovačević, takođe član Pomorskog društva BiH, kategoričan je u tvrdnji da se polako razotkrivaju pravi interesi hrvatskih ministara kada je u pitanju koridor "5C".

"Riječ je o sprezi hrvatskih moćnika koji su u talu sa IGH-om, koji vodi Jure Radić. Oni su kupovali zemlju u zapadnoj Hercegovini po 30 feninga, pretvarali je u poljoprivredno zemljište, da bi ga kasnije mogli pretvoriti i u građevinsko i za njega naplatiti 100 puta veću cijenu", pojasnio je Kovačević.

Ljubić tvrdi da nema nikakvog kršenja zakona, a time ni osnove za krivičnu prijavu.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić nije mogao ni da potvrdi ni da demantuje ovu tvrdnju, istakavši da Tužilaštvo BiH nikad ne komentariše takve informacije, niti istrage koje vodi.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE