• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ubistva političara naručio klan iz Crne Gore

Grupa Darka Eleza je u posljednjih nekoliko mjeseci blisko sarađivala sa jednom od najjačih kriminalnih grupa na Balkanu, piše "Blic".

 Ubistva političara naručio klan iz Crne Gore Izvor: MONDO

Grupa koja je angažovala ljude vođe međunarodne kriminalne grupe Darka Eleza da izvrše likvidacije u Srbiji je jedna od najjačih mafijaških organizacija u Crnoj Gori, saznaje beogradski "Blic" od izvora iz vrha MUP-a Srbije.

List navodi da je, prema nezvaničnim informacijama, grupa Darka Eleza bila pod nadzorom srpske policije od decembra prošle godine i da su u posljednjih nekoliko mjeseci uočeni njihovi bliski kontakti sa jednom od najjačih kriminalnih grupa na Balkanu.

"Aktivnosti Elezovih ljudi, koje su potom uslijedile, ukazuju na to da je grupa pripremala likvidacije u Beogradu i da je na njihovoj meti trebalo da bude neko od političkih i državnih funkcionera iz srpske vlasti", rekao je izvor "Blica".

Sagovornik "Blica" navodi da je posljednjih mjeseci došlo do krupnih promjena u podzemlju na koje su najviše uticala hapšenja vođa kriminalnih grupa i njihovih glavnih izvršilaca.

"U isto vrijeme nekoliko najjačih kriminalaca je izašlo iz zatvora u inostranstvu i na domaćoj sceni nastavilo je s poslom. Sve to je dovelo do preuzimanja poslova, novih obračuna između grupa, ali i do pretnji kriminalaca policijsko-bezbjednosnim službama", rekao je izvor "Blica".

Više izvora bliskih istrazi potvrdilo je juče "Blicu" da je načelnik Odjeljenja za borbu protiv narkotika u Agenciji za istrage i zaštitu BiH Bojan Cvijan bio jedna od glavnih spona između Darka Eleza i pripadnika njegove kriminalne grupe u BiH.

"Tokom višemjesečne istrage i praćenja utvrdili smo da je Cvijan jedan od Elezovih najbližih ljudi, te da je on godinama bio Darkova desna ruka i policijska veza, na koju se Elez oslanjao", rekao je izvor "Blica".

Direktor policije Srbije Milorad Veljović izjavio je juče da se utvrđuje ko je sve bio moguća meta za likvidaciju na spisku pripadnika kriminalne grupe koju je predvodio uhapšeni Elez.

Načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske (RS) Gojko Vasić očekuje da će poslije hapšenja međunarodne organizovane kriminalne grupe Darka Eleza biti razjašnjena mnoga ubistva od 12, koliko ih je u RS počinjeno proteklih godina.

"Na to ukazuju i informacije kojima raspolaže MUP RS. Nivo dokaza koji je bio i ranije obezbijeđen, čak i fizičkih, nije otkrivan. To će tek sad, u toku vođenja ove istrage, biti potpuno iskorišćeno", naglasio je Vasić.

On je rekao za "Glas Srpske" da je urađena četvrtina posla i da sada slijede ne samo istrage u vezi sa djelima koja su vršila ova lica, već i finansijske istrage u vezi sa njihovim imovinskim kartonima.

"Biće oduzimana imovina koju su oni stekli na nezakonit, nelegalan način, ili vršenjem naručenih krivičnih djela, iznudama, ucjenama", rekao je Vasić i dodao da će samim tim što će se sve dublje istraživati, najvjerovatnije doći i do novih hapšenja, a istraga će pokazati koja su to nižerangirana lica u kriminalnoj grupi ili van nje i ko su bili naručioci.

Vasić je rekao da je normalno da će za pojedina lica koja su pritvorena biti i različitog statusa.

"Vjerovatno će neki od njih pristati na saradnju i onda će još uz to olakšati rad tužioca. Ukoliko neko samim priznanjem krivice i pristankom na svjedočenje prihvati odgovornost, sve će ići još brže i efikasnije", istakao je Vasić.

Iz kruga uhapšenih lica, rekao je Vasić, možda će biti svjedoka i saradnika, ali Tužilaštvu to neće biti neophodno s obzirom na nivo dokaza koji je za sada obezbijeđen.

"Taj status možda će se pojaviti kod određenih lica koja su na neki drugi način upletena u ubistva i žele da naprave sporazum da, s obzirom na ulogu koju su imali, dobiju neku blažu kaznu", objasnio je Vasić.

Prema njegovim riječima, sve organizovane kriminalne grupe vrbuju i potkupljuju ljude koji im mogu davati informacije da bi izbjegli hapšenja i izvršenje sankcija, naglasivši da je tako i ova grupa imala angažovane ljude iz policije RS, Granične policije i Agencije za istrage i zaštitu BiH.

"Vodili su računa da imaju informacije iz različitih policijskih agencija. Posebno važna je bila Granična policija preko koje su obezbijedili ulazak u BiH, izvršenje krivičnog djela i u toku jedne smjene na granici se vrate nazad u Srbiju", istakao je Vasić. (Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE