• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savez logoraša: Procesuiarati zločine nad Srbima

Predsjedništvo Saveza logoraša Republike Srpske održaće u petak, 11. septembra, vanrednu sjednicu ispred zgrade Suda BiH u Sarajevu.

 Savez logoraša: Procesuiarati zločine nad Srbima Izvor: MONDO

Sa ove sjednice Savez će pozvati pravosudne organe BiH da procesuiraju odgovorne za zločine počinjene nad srpskim narodom u proteklom ratu, rekao je predsjednik Saveza Branislav Dukić.

Dukić je pojasnio da je mirni protest ispred zgrade Suda BiH logičan slijed stvari i jedini mogući način skretanja pažnje pravosudnih institucija BiH na pitanje problema srpskih žrtava.

"Okupićemo se na tom mjestu, gdje je tokom rata bio jedan od 126 zloglasnih logora na području multietničkog Sarajeva, u kojem je bilo zatočeno oko pet hiljada Srba. Ubijeno je 70 zatvorenika, a za tijelima 30 Srba još se traga'', izjavio je Dukić za "Fokus".

On je naglasio da će mirnim protestima pokušati da ukažu i na taj podatak, ''jer sudije i tužioci, domaći i strani, sjede na kostima i krvi nevinih ljudi, koji su dospjeli u taj logor samo zato što su Srbi''.

Mirni protesti pokazaće, dodao je on, da je Savez uvijek bio tolerantan i mislio da će Tužilaštvo i Sud početi da rade svoj posao, a ukoliko se za 60 dana ništa ne desi, logoraši će ponovo izaći pred zgradu Suda BiH 30. decembra i pozvati sve logoraše iz cijele Srpske da se pridruže.

"U tom slučaju neću moći garantovati da će to biti mirni protesti'', rekao je Dukić.

On je istakao da je zamjenik glavnog tužioca BiH Dejvid Švendimen u dva njihova susreta obećao da će privesti pravdi ratne zločince koji su ubijali srpske civile i vojnike, kao i da je u martu 2006. godine obećao da će do septembra te godine uhapsiti i procesuirati generala Atifa Dudakovića, ali da ni tri godine poslije ništa nije urađeno.

Dukić je podsjetio da je Savez logoraša, zajedno s Timom za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina MUP-a RS i Centrom za istraživanje ratnih zločina RS, dostavio Tužilaštvu BiH 855 izvještaja i krivičnih prijava protiv 7 139 lica osumnjičenih za ratni zločin protiv 22 000 žrtava.

"Međutim, Haški tribunal i Sud BiH sude samo Srbima, kojima je tako dosuđeno 1 183 godine robije, Hrvatima 117, a Bošnjacima 71,5 godina. Ovi brojevi pokazuju da Hag i Sud BiH ne da ne znaju raditi svoj posao, već da su to utočišta ljudi, koji vrlo vješto, po nečijoj direktivi, izbjegavaju da pred lice pravde privedu i one koji su počinili zločine nad srpskim narodom'', naglasio je Dukić. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE