• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pohapšene desetine policajaca

U proteklih sedam godina u BiH su uhapšene desetine policajaca zbog učešća u ratnim zločinima i povezanosti s organizovanim kriminalom.

 Pohapšene desetine policajaca Izvor: MONDO

Samo u proteklih desetak dana u BiH je uhapšeno sedam policijskih službenika, među kojima i Bojan Cvijan, šef Odsjeka za droge u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (Sipa), pišu "Nezavisne novine".

Većina uhapšenih prošla je provjeru IPTF-a, završenu 2002. godine, i nakon toga ih niko više nije provjeravao.

Vršilac dužnosti ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić rekao je policajci, koji su primljeni u zadnjih pet-šest godina, nisu evidentirani po osnovu ratnih zločina i drugih krivičnih djela, ako u međuvremenu, dok obavljaju svoj posao, ne zloupotrijebe položaj.

Direktor Policije RS Uroš Pena kaže da policajci iz Srpske prolaze operativnu provjeru pri zapošljavanju koja podrazumijeva provjeru kaznene i prekršajne evidencije za sve buduće policajce i napominje da su policajci, koji su uhapšeni zbog ratnih zločina, prošli provjeru IPTF-a.

"Mi smo jedini zadržali pravilo o sertifikaciji, odnosno desertifikaciji policajaca. Sigurno je da niko od njih u trenutku prijema u policiju nema veze s kriminalom i sigurno su čisti. Očigledno je da ih vrijeme poslije drugačije izgradi, a jedini način da se tome stane u kraj su kontinuirane provjere", rekao je Pena.

Predsjednik Udruženja desertifikovanih policajaca FBiH Ramo Sulić ističe da Udruženje trenutno nema precizne podatke o broju uhapšenih policajaca u proteklih nekoliko godina.

Iz Sipe ističu da nijedan njihov pripadnik nije uhapšen zbog ratnog zločina, a informacije o istragama kojima su obuhvaćeni njihovi pripadnici nisu nam mogli dati jer su, kako su naveli, za to nadležna tužilaštva.

U Tužilaštvu BiH kažu da nemaju precizne podatke o tome koliko je policajaca uhapšeno u predmetima koji oni vode.

"Evidenciju po tom osnovu ne vodimo, ali postoji više slučajeva u kojima su optuženi policajci. Prethodne sedmice smo samo u jednom danu uhapsili pet osoba. Najviše ih je povezano sa zloupotrebama CIPS-a, ali mnogi su osumnjičeni za ratne zločine, te druga teška krivična djela", rekao je portparol Tužilaštva Bih Boris Grubešić.

"Nezavisne novine" navode da su poznati slučajevi hapšenja više pripadnika MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona zbog zloupotrebe položaja, kao i pripadnika MUP-a Unsko-sanskog kantona zbog sumnje u povezanost sa zločinima u Krajini.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE