• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko se nalazio na “Elezovoj listi za odstrel”

Kriminalna grupa Darka Eleza imala je spisak za likvidaciju na kom su bili policajci, biznismeni i kriminalci iz RS i Srbije.

 Ko se nalazio na “Elezovoj listi za odstrel” Izvor: MONDO

Mafijaška grupa Darka Eleza, koja je prošle nedjelje uhapšena u Beogradu i Republici Srpskoj, planirala je da likvidira funkcionere policije, biznismene iz Srbije i Republike Srpske(RS), ali i suparnike iz drugih kriminalnih grupa u RS, saznaje list “Press” u vrhu MUP-a Srbije.

“Na listi za ubistva ove grupe nije bilo nijednog političara niti javne ličnosti iz Srbije, kako su to nedavno objavili pojedini mediji”, potvrdio je za “Press” ministar policije Ivica Dačić.

Prema saznanjima “Pressa”, kriminalna grupa koju je predvodio Elez planirala je da ubije ukupno deset osoba! Najzvučnija imena na ovom spisku su načelnik Centra javne bezbednost Istočno Sarajevo Zoran Mandić, Đorđe Ždrale, uhapšeni šef mafije iz Istočnog Sarajeva, optužen za ubistvo Ljubiše Savića Mauzera, kao i njegov brat Mladen Ždrale. Na ovoj listi je, između ostalih, i beogradski trgovac nekretninama Radomir B., kao i policiji dobro poznat srpski trgovac drogom Dragan V. Prošlonedjeljno hapšenje ove grupe spriječilo je ova ubistva, uvjeravaju u srpskoj policiji.

Sagovornik “Pressa” iz vrha MUP-a Srbije tvrdi da je Elezova grupa planirala da sa ovim likvidacijama krene u narednih mesec dana.

Elezove mete:
1. Zoran Mandić, načelnik Centra javne bezbednosti Istočno Sarajevo
2. Radomir B., biznismen iz Srbije, koji se bavi trgovinom nekretninama
3. Đorđe Ždrale, kum Darka Eleza, osumnjičen za ubistvo Ljubiše Savića Mauzera
4. Mladen Ždrale, brat Đorđa Ždrala
5. Dragan V. iz Srbije, policiji poznat kao trgovac narkoticima
6. Savo T., vlasnik preduzeća "Tom"
7. Mirza U. iz BiH, policiji poznat kao kriminalac
8. Adis R. iz BiH, policiji poznat kao kriminalac
9. Sabahudin S., očevidac pljačke Privredne banke u Sarajevu
10. Bahrija S., biznismen iz BiH

“Prvi na njihovoj listi bio je načelnik Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Zoran Mandić, koji im je najviše smetao, jer je većina članova ove grupe imala stanove i puno vremena provodila u tom dijelu Srpske. Sljedeći na listi bio je Radomir B., koji se u Beogradu bavi trgovinom nekretninama. Prema podacima lista, on se ranije dovodio u vezu sa trgovinom narkoticima i sumnjamo da je upravo zbog neraščišćenih računa i bio na meti Eleza. Njegovo ubistvo direktno je naručio biznismen iz Nikšića R. R., koji je bio na direktnoj vezi sa Elezom”, navodi sagovornik Pressa.



Darko Elez planirao je, prema saznanjima “Pressa”, i ubistvo svog kuma Đorđa Ždrala.

“Planirano je da Ždrala ubiju u zatvoru u Sarajevu, gdje se on nalazi od februara ove godine. Elez je s njim zaratio još prije nekoliko godina, kada ga je poslije pljačke jedne banke u BiH prevario oko podjele plijena. Od tada su žestoki protivnici, a Ždrale, koji je takođe bio vođa jedne druge kriminalne grupe, zbog straha za svoj život pobjegao je u Njemačku, gdje je i uhapšen. Iz istog razloga Elezova grupa planirala je ubistvo i Đorđevog brata Mladena”, navodi sagovornik lista.

Isti sagovornik dodaje da se na listi za likvidaciju ove grupe našao i Dragan V. iz Srbije, koji je policijama u regionu poznat kao veliki trgovac narkoticima. Policija pretpostavlja da je Elez planirao ubistvo Vukovića zbog neraščišćenih računa. Takođe, na meti su bili i Mirza U. i Adis R., koji su inače ranije privođeni zbog sumnje da su u Visokom u BiH ubili Tarika Kunića.

Dnevni list "Blic" je prošlog vikenda, pozivajući se na neimenovane izvore u MUP-u, objavio da je "jedna od najjačih mafijaških organizacija u Crnoj Gori" naručila od Eleza ubistva nekoliko političara u Srbiji, ne otkrivajući o kome je riječ.

Međutim, ministar policije Ivica Dačić kaže za “Press” da MUP Srbije ne raspolaže podacima da je grupa Darka Eleza planirala ubistva bilo kog političara ili javne ličnosti u Srbiji ili RS.

Htjeli da ubiju i Dodika?

Kriminalna grupa Darka Eleza pripremala je atentat na premijera RS Milorada Dodika, piše banjalučki "Glas Srpske", pozivajući se na izvor blizak srpskim istražnim organima. Prema ovim navodima, 14. novembra 2006. Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo dostavio je svim policijskim agencijama u BiH informaciju da su odbjegli pripadnici "zemunskog klana" angažovani na atentatu na Dodika.

Prema ovim informacijama, Dodika je trebalo da ubije Sretko Kalinić, koji je obavljao poslove za Darka Eleza. Pored Kalinića, Elez je, prema ovim navodima, od 2005. bio u vezi i sa "crvenim beretkama" Mladenom Šarcem i Milanom Marčetom Mačkom i "zemuncem" Milošem Simovićem. S druge strane, u MUP-u RS i Tužilaštvu BiH rečeno je da nemaju informacije da je grupa Darka Eleza pripremala atentat na Dodika.

Specijalci MUP-a Srbije uhapsili su 1. septembra u stanu na Novom Beogradu Darka Eleza zbog sumnje da je organizovao jednu od najvećih kriminalnih grupa na Balkanu! U zajedničkog akciji sa policijom RS, uhapšeno je više od 20 članova ove grupe. Oni se terete za ubistva, razbojništva, otmice, iznude, šverc droge i druga teška krivična djela.

Pored sumnje da je 29. juna 2006. opljačkao dva miliona evra iz kombija Privredne banke Sarajevo, Elez je osumnjičen i za ubistva Borisa Govedarice, Vlatka Mačara, Mladena Ćehe, Marijane Kovačević i Zorana Goluba. Elez se iz BiH preselio u Beograd, gdje je nastavio sa kriminalnim aktivnostima. Sumnja se da je ubistva za njega "odrađivao" Strahinja Rašeta, koji je 28. decembra 2008. poginuo na Banovom brdu prilikom postavljanja eksploziva pod jedan automobil. Policija vjeruje da je Elez sarađivao i sa odbjeglim članovima "zemunskog klana".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE