• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alkalaj bi da bude “policajac”

Češki i slovački ambasadori na “saslušanju” u MIP-u na zahtjev Svena Alkalaja! Diplomatski skandal ili klasična lakrdija?

 Alkalaj bi da bude “policajac” Izvor: MONDO

Ministar Spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj naložio je pomoćnici Jasmini Pašalić da sasluša ambasadore Češke i Slovačke Jiržija Kudelu i Miroslava Mojžitu i sazna o čemu je premijer RS razgovarao s zvaničnicima ove dvije zemlje, piše “Press RS.”

List navodi da su ambasadori Češke i Slovačke u Sarajevu prošle sedmice bukvalno saslušani u Ministarstvu inostranih poslova BiH, a glavna tema ovog “informativnog razgovora" bila je nedavna poseta premijera RS Milorada Dodika i predsjednika Narodne skupštine RS Igora Radojičića Pragu i Bratislavi!

Predsjednik Parlamenta RS Igor Radojičić kaže za isti list da nije dobio informacije o “specijalnom tretmanu" koji je MIP BiH preduzeo prema ambasadorima Mojžiti i Kudeli.

“Ako je to tačno, onda je riječ o neprimjerenom postupku, posebno zbog toga što je ambasador Mojžita doajen diplomatskog kora u BiH, a i da ambasador Kudela uživa veliki ugled. Premijer Dodik i ja smo putovali u Češku i Slovačku, ali je to putovanje najavljeno i MIP-u BiH i ambasadoru Ivanu Orliću, koji ‘pokriva’ i Češku i Slovačku. Sve je proteklo u najboljem redu, uglavnom zahvaljujući angažmanu ambasadora Orlića. Znam da smo i ranije bili na meti ministra Alkalaja i njegove pomoćnice Jasmine Pašalić, i to bez ikakvog povoda i razloga”, kaže Radojičić.

Izvor lista iz zajedničkih institucija kaže da je Dodikova posjeta predstavljena kao “urota srpskog elementa u BiH". On dodaje da je ovaj skandalozni čin izrežirao lično ministar inostranih poslova Sven Alkalaj koji je u tu svrhu angažovao svoju pomoćnicu Jasminu Pašalić, bivšeg ambasadora BiH u Švajcarskoj koja je, po isteku mandata, ostala da radi u MIP-u i to kao ministrov najodaniji saradnik za najpovjerljivije poslove.

“Postoji praksa da se ambasadori pozivaju na sastanke u MIP i tu nema ništa sporno jer se radi o klasičnim konsultacijama, razgovorima i raznim pokušajima za unapređenje saradnje. Zbog svega toga, Kudela i Mojžita su se odazvali pozivu Pašalićeve, ali kada je sastanak počeo, zadesilo ih je neugodno iznenađenje jer je ova počela da ih ispituje o okolnostima Dodikove i Radojičićeve posjete njihovim zemljama! Ovo je klasično policijsko islijeđivanje zapanjilo je ambasadore”, kaže izvor lista.

Sagovornik dodaje da je samo zahvaljujući uviđajnosti i dobroj volji ambasadora Češke i Slovačke izbjegnut diplomatski skandal koji bi mogao narušiti odnose BiH sa tim zemljama, ali i sa svim zemljama Evropske unije.

Nakon prvobitnog šoka, ambasadori Mojžita i Kudela su bili zaprepašćeni pitanjima koja im je postavljala Pašalićeva i odbili su da na njih odgovaraju, poručivši joj da se nju te stvari ne tiču i da bi, ako cijeli slučaj izbije na svjetlo dana, to bio skandal neviđenih razmjera.

“Iako je Pašalićeva insistirala na detaljima posjeta, ni Kudela ni Mojžita joj nisu otkrili ništa više od onoga što je već poznato u vezi s posjetom rukovodstva Srpske Češkoj i Slovačkoj”, prenosi isti sagovornik.

Navodi da je posjeta Dodika i Radojičića Pragu i Bratislavi izazvala pravi haos među bošnjačkim političkim strukturama, a naročito kod lidera Stranke za BiH Harisa Silajdžića koji je alergičan na sve diplomatske aktivnosti rukovodstva RS.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Slavko Jovičić Slavuj kaže da slučaj “isleđivanja ambasadora" nije samo diplomatski skandal već klasična lakrdija.

On ističe da Dodik i Radojičić nisu u Bratislavu i Prag išli u ime BiH, već u ime RS i da MIP BiH nema ništa s tom posjetom, niti treba da dobija informacije o njihovim aktivnostima.

“ Nema dileme da su predstavnici RS išli tamo da bi pokušali da obnove privrednu saradnju s tim zemljama koja je zbog recesije, u posljednje vrijeme, oslabila. O tome oni ne treba da polažu račune ni Svenu Alkalaju, a ni njegovom stranačkom šefu Harisu Silajdžiću. Žao mi je što su ovi ambasadori, koji su već dugo u BiH, morali da prođu kroz sve to, ali vjerujem da je njima odavno postalo jasno u kakvoj zemlji rade”, kaže Jovičić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE