• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Logoraši traže ostavku Barašina

Savez logoraša RS najavio za petak proteste u Sarajevu na kojima će tražiti smjenu glavnog tužioca BiH Milorada Barašina.

 Logoraši traže ostavku Barašina Izvor: MONDO

Logoraši Srpske traže i odlazak svih stranih sudija iz BiH u roku dva mjeseca zbog opstrukcije ratnih zločina počinjenih nad Srbima u BiH.

"Pokazaćemo da strane sudije i tužioci još sjede na srpskim kostima i srpskoj krvi", istakao je predsjednik ovog saveza Branislav Dukić novinarima u Banjaluci, nakon zajedničkog sastanka predstavnika Saveza loraša RS, Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS i Boračke organizacije RS.

Dukić je rekao da će protesti Saveza logoraša RS biti održani pred bivšom kasarnom "Viktor Bubanj", kroz koju je prošlo više od 5 000 srpskih logoraša mahom civila od kojih je 70 ubijeno , a 30 ih se još uvijek vode kao nestali.

Govoreći o dosadašnjoj saradnji Republičkog centra i nevladinih organizacija u RS, Dukić je rekao da nije bila dobra dosadašnja koordinacija tri nevladine organizacije sa Republičkim centrom za istraživanje ratnih zločina koji je vodio bivši direktor Jovan Spaić.

"Tražićemo od Vlade RS da se reorganizuje postojeći Koordinacioni tim za istraživanje ratnih zločina Vlade RS u čiji bi sastav ušle i ove tri nevladine organizacije", istakao je Dukić.

Dukić je rekao da je zahvaljujući nesaradnji Republičkog centra i nevladinih organizacija u RS došlo do slabih i nikakvih optužbi pred Haškim tribunalom u slučaju Rasima Delića, Nasera Orića i drugih , jer Centar nije dostavio odgovarajuću dokumentaciju i dokaze o zločinima nad Srbima prema Haškom sudu i Sudu BiH.

"Spaić nikada nije pozvao nijednog logoraša niti je došao u kancelariju Saveza logoraša da pita da li Savez ima bilo kakvu dokumentaciju ili informaciju", tvrdi Dukić.

"Zbog takvog rada Centra Srbi su osuđeni na 1183 godine zatvora za ratne zločine, dok su Bošnjaci osuđeni svega na 71 godinu zatvora", istakao je Dukić.

Odgovarajući na pitanje zbog čega još nema nema optužnice protiv bivšeg komandanta Petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića uprkos brojnim dokazima i video snimcima ratnih zločina počinjenih nad Srbima u BiH, Dukić je rekao da mu nije jasno šta je još potrebno Tužilaštvu BiH da podigne optužnicu protiv Dudakovića.

"Nažalost, nema pravde u Tužilaštvu BiH i pored činjenice da Dudaković javno kaže da je režiser zločina nad Srbima, zbog čega se pitamo zašto uopšte postoji Tužilaštvo BiH", zaključio je Dukić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE