• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počelo suđenje Bičakčiću i Čoviću

Bičakčić i Čović se terete da su 1999. godine bez odluke Vlade FBiH odobrili milionske iznose za kupovinu stanova određenim osobama

 Počelo suđenje Bičakčiću i Čoviću Izvor: MONDO

Pred Sudom BiH u utorak je čitanjem optužnice i uvodnim riječima tužilaštva počelo suđenje bivšem federalnom premijeru Edhemu Bičakčiću i nekadašnjem ministru finansija FBiH Draganu Čoviću, optuženim za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Bičakčić i Čović se terete da su bez odluke Vlade FBiH 18. januara 1999. godine donijeli i potpisali odluku o raspoređivanju sredstava budžeta za 1999. godinu za stambena pitanja, kojom je iz sredstava tekućih rezervi odobren iznos od 3,2 miliona KM za rješavanje stambenih pitanja službenika u organima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.

Prema navodima optužnice, Bičakčić i Čović su 20. januara 1999. donijeli i potpisali odluku o raspoređivanju sredstava budžeta za 2000. godinu za stambena pitanja, kojom je iz sredstava rezervi odobren iznos od 4,6 miliona KM, na osnovu koje je izvršena kupovina stanova za određeni broj lica.

Tužilac Peter Kornek naveo je oko 60 transakcija koje su obavljene na osnovu ugovora o izvršenju radova, ugovora o kupoprodaji stanova, odnosno nekretnina ili ugovora o udruživanju sredstava za rješavanje stambenih pitanja.

On je u uvodnoj riječi istakao da su Bičakčić i Čović iskoristivši ovlaštenja postupali suprotno odredbama Zakona o Vladi FBiH, odnosno izmjenama i dopunama tog zakona i Poslovnika o radu.

Odbrana je iznošenje uvodnih riječi prolongirala za naredno ročište zbog obimne analize svih tačaka optužnice.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. septembar.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE