• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nacionalistička retorika kočnica za BiH

MIP Austrije ocijenio da u BiH još postoji nacionalistička retorika i da vlasti u toj zemlji kasne sa ubrzanim reformama

 Nacionalistička retorika kočnica za BiH Izvor: MONDO

U Izvještaju Ministarstva spoljnih poslova Austrije za 2008. godinu navodi se da "nenacionalističke političke alternative u BiH postoje samo ograničeno" i da su ih "birači samo djelimično nagradili" na lokalnim izborima.

"Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU doprinijelo je smirivanju unutrašnje političke klime, ali je prilikom kampanje za lokalne izbore 5. oktobra ponovo došlo do nacionalističke retorike", navodi se u poglavlju o BiH i ocjenjuje da su "nacionalisticcke stranke postigle pri tome najbolje rezultate".

U Izvještaju koji je austrijski šef diplomatije Mihael Špindeleger predstavio danas na sjednici austrijske vlade navodi se da međunarodna zajednica "i dalje insistira, između ostalog, na provođenju policijske reforme, reforme administracije i rješenju pitanja statusa distrikta Brčko, kao i reformi Ustava".

" Ove centrale teme su dio ciljeva i uslova za zatvaranje kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice, koje je prihvatio Savjet za provođenje mira na prijedlog tadašnjeg visokog predstavnika Miroslava Lajčaka", kaže se u izvještaju.

MIP Austrije ocjenjuje da vlasti u BiH "svakako nisu mogle da postignu nikakav substancijalni napredak u neophodnim reformama, zbog čega je Savjet za provođenje mira odlučio da kancelarija visokog predstavnika nastavi sa radom".

"U unutrašnjo-političkim diskusijama se pokazalo da je novo odgađanje zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika otežalo rad i položaj visokog predstavnika“, zaključuje se u izvještaju.

U tekstu se navodi da je "ubrzano približavanje zemalja zapadnog Balkana EU jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Austrije".

Austrija, kako se navodi, pozdravlja sporazum o olakšici viznog režima i "readmisiji" i podržava perspektivu vizne liberalizacije.

Kada je riječ o Srbiji, MIP Austrije ističe da je kosovsko pitanje bila glavna tema u prvoj polovini 2008. godine, kada je južna srpska pokrajina proglasila nezavisnost.

" Uspjeh proevropskih snaga na parlamentarnim izborima pripisuje se, između ostalog, i potpisivanju Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji sa Unijom“, navodi se u izvještaju.

Takođe se ocjenjuje da je Srbija pokazala "jasnu volju za saradnju sa Haškim tribunalom hapšenjem i izručivanjem dva glavna optuženika, među kojima se našao i vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić".

" Austrija pozdravlja napore nove srpske vlade u procesima integracije u EU, kao i liberalizacije viznog režima i zalaže se u EU za konkretne signale kako bi održala snagu proevropske vlade i visoko raspoloženje srpskog naroda prema EU", ističe MIP Austrije.

U izvještaju se navodi da će proces stabilizacije i pridruživanja sa Srbijom biti nastavljen tek kada Savjet Unije jednoglasnom odlukom ocijeni punu saradnju Srbije sa Haškim tribunalom.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE