• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Silajdžiću smeta "Srbija"

Bošnjački član Predsjedništva BiH traži ocjenu ustavnosti naziva otvorene Osnovne škole "Srbija" i posjetu predsjednika Srbije Palama

 Silajdžiću smeta "Srbija" Izvor: MONDO

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić uputio je dodatnu tačku dnevnog reda za sjednicu Predsjedništva o današnjem boravku predsjednika Srbije Borisa Tadića u BiH i najavio da će od Ustavnog suda BiH uskoro zatražiti ocjenu ustavnosti naziva danas otvorene Osnovne škole "Srbija" na Palama.

Silajdžić smatra da se Tadićevim boravkom na Palama, gdje je prisustvovao ceremoniji otvaranja škole pod nazivom "Srbija", "direktno krši princip konstitutivnosti naroda" koji je utemeljen presudom Ustavnog suda BiH 2000. godine.

"Naziv javne ustanove po državi koja je prema njenom Ustavu `država srpskog naroda` jasno `stavlja naglasak na srpsko svojstvo` te ustanove, što je Ustavni sud BiH ocijenio kao direktno kršenje Ustava BiH", saopšteno je iz Silajdžićevog kabineta.

Silajdžić je najavio će radi zaštite suvereniteta BiH tražiti da se Predsjedništvo BiH izjasni o "ovim koordinisanim potezima Srbije i Republike Srpske (RS) entiteta koji znatno ugrožavaju mir i stabilnost u regionu".

Zamjenik ambasadora Srbije u BiH Ljiljana Borovčanin tokom jučerašnje posjete Ministarstvu inostranih poslova BiH navela je da Tadić danas slijeće na sarajevski aerodrom, a da ''cjelokupnu organizaciju ove posjete vrši Protokol Vlade RS''.

''Ovakav odnos predstavlja direktan udar na suverenitet i međunarodni subjektivitet BiH, te nametanje entiteta RS kao međunarodnog subjekta kroz direktnu komunikaciju i organizaciju sa stranim državama'', smatra Silajdžić.

Predsjednik Srbije danas je na Palama sa predsjednikom Vlade RS Miloradom Dodikom otvorio Osnovnu školu "Srbija".

Tadić je na konferenciji za novinare izjavio da je njegova posjeta BiH, Republici Srpskoj i Palama najavljena u najboljem diplomatskom i protokolarnom običaju.

"Institucije BiH nisu izrazile nikakvu namjeru da ja posjetim te institucije. Da jesu, sa velikim bih ih zadovoljstvom posjetio", rekao je Tadić.

On je istakao da Srbija želi da bude prijatelj ne samo srpskog naroda u BiH, nego i Bošnjaka i Hrvata.

Tadić je dodao da sa velikim zadovoljstvom susreće bošnjačke i hrvatske kolege iz BiH, ali i ostale kolege iz cijelog regiona.

"Ako danas imamo otvaranje škole Srbija u Palama, bio bih veoma zadovoljan kad bih učestvovao u otvaranju škole `Bosna` u raškoj oblasti ili Sandžaku", rekao je Tadić, ocijenivši da bi to doprinijelo uzajamnom povjerenju i saradnji naroda Srbije i iz BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE