• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Majkićeva: OHR smijenio Jovičića bez dokaza

Dušanka Majkić kaže da je OHR smijenio Radislava Jovičića bez ikakvog razloga.

 Majkićeva: OHR smijenio Jovičića bez dokaza Izvor: MONDO

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH Dušanka Majkić izjavila je Srni da je OHR smijenio načelnika Službe sa operativnu podršku Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) Radislava Jovičića bez ikakvog dokaza i argumenta.

"Kao u vrijeme najgore staljinističke čistke, neko iz OHR-a ponovo se poslužio lažima i neistinama i bez ikakvog dokaza i argumenta, besomučnom harangom protiv jednog čovjeka podmetnuo odluku visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku računajući unaprijed da on ništa neće provjeravati", rekla je Majkićeva.

Ona je napomenula da je Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost BiH na jučerašnjoj sjednici trebala razmatrati pismo koje su toj komisiji poslale Jovičićeve radne kolege, kojim se traži provođenje istraga radi dokazivanja pune istine o ovom slučaju.

"S obzirom da pismo niko nije potpisao imenom i prezimenom, nego samo kao žradne kolegež, Komisija se nije mogla izjašnjavati o njemu, iako je to bila redovna tačka dnevnog reda", pojasnila je Majkićeva.

Prema njenim riječima, Jovičić je jedini čovjek koji je otjeran sa posla, a da mu nije napisano rješenje o otkazu, odnosno samo mu je zaključena radna knjižica.

"Tužilaštvo BiH ne pokreće istragu, jer ako je istina ono što se navodi u Inckovoj odluci, Jovičić bi trebao da odgovara. Šuti Sipa, a šuti i OHR koji je kreirao i izvršio naređenje o smjeni, kojim su Jovičiću ugrožena osnovna ljudska prava", zaključila je Majkićeva.

Ona je dodala du su Jovičićeve radne kolege ponosne na njegov rad, u kojem su vidjeli svijetao primjer kako policijski službenik treba da obavlja dužnosti.

Majkićeva je istakla da navodi OHR-a da je "Jovičić, postupajući izvan zakonskog komandnog lanca i bez propisanog ovlaštenja poslužio osobljem i resursima Sipe kako bi obavljao nadzor nad OHR-om", kako je navedeno u odluci o njegovoj smjeni, predstavljaju klasično podmetanje bez mogućnosti dokazivanja, i da se očito vidi da je nekome u OHR-u zasmetao jedan kvalitetan čovjek.

Prema njenim riječima u odluci visokog predstavnika u BiH takođe se navodi da Jovičić ne posjeduje neophodne kvalifikacije za položaj sa kojeg je smijenjen u Sipi, te da je na funkciju izabran iz političkih razloga, a ne na osnovu zakonskih kriterija.

"Jovičić je došao na funkciju načelnika Službe sa operativnu podršku Sipe nakon provedene konkursne procedure, a to znači da Incko otvoreno sumnja da je Komisija koja ga je izabrala radila mimo zakona. Neobično je zaista to da nadležna Komisija nije odmah uočila da Jovičić nije kvalifikovan za navedenu funkciju, nego kada je čovjek radio deset mjeseci nakon izbora i kada je otkrio niz slučajeva organizovanog kriminala", dodala je Majkićeva.

Ona je naglasila da Jovičić osamnaest godina radi u policijskim strukturama, da se školovao i prošao obuke u inostranstvu i da nema nijednog elementa koji ukazuje na to da nije kvalifikovan za pomenutu funkciju, te da je "Incko po ko zna koji put nasjeo ljudima u OHR-u koji mu podmeću laži i neistine".

Majkićeva podsjeća da se u odluci OHR ističe da je Jovičić imao pristup osjetljivim informacijama i da mu se ne može povjeriti čuvanje tajnih informacija zbog pouzdanih navoda da je uključen u korupciju.

Ona je istakla i činjenicu da je Jovičić je prošao provjere Policijske misije EU u BiH (EUPM) i OEBS-a.

"U svojim navodima neko se iz OHR-a upetljao u vlastito neznanje. Sistem za presretanje telekomunikacija u SIPA-i je stavljen u funkciju 1. juna ove godine, a Jovičić je smijenjen 6. juna i nije nijednom prišao prostoriji gdje se sistemi nalaze, jer nije imao pristupne podatke niti je obučen za rad na tim sistemima. To dokazuje da mu je cijeli slučaj napakovan", rekla je Majkićeva.

Majkićeva je istakla da je obaveza svih u BiH da istraju, da ne dozvole da se sličan slučaj više ikada ponovi, te se zapitala ko je sledeći na redu kojeg će OHR otjerati sa posla.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko smijenio je Jovičića 6. juna ove godine zbog, kako je navedeno, "antidejtonskih aktivnosti, uključujući i prijetnje licima pod međunarodnom zaštitom".

U OHR-ovom obrazloženju odluke o smjeni navodi da "Jovičić postupa izvan zakonskog komandnog lanca unutar Sipe čime se onemogućava zakonito funkcionisanje ove Agencije", te da se, "postupajući izvan zakonskog komandnog lanca i bez propisanog ovlaštenja, on poslužio osobljem i resursima Sipe kako bi obavljao nadzor nad OHR-om". (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE