• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gregorijan: Političari ne rade ništa

Rafi Gregorijan poručio da međunarodna zajednica radi na tranziciji OHR-a, ali da domaći zvaničnici ne čine ništa.

 Gregorijan: Političari ne rade ništa Izvor: MONDO

Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan rekao je danas u Istočnom Sarajevu da predstavnici međunarodne zajednice u BiH rade na tranziciji OHR-a u Kancelariju specijalnog predstavnika EU, možda i više nego što se od njih očekuje, ali da domaći zvaničnici ne čine ništa.

Gregorijan je istakao da je prepreka da bude postignut napredak prema NATO i EU to što političari u BiH nisu postigli nikakav napredak kada je riječ o ispunjavanju uslova koje je postavio Upravni odbor Savjeta za provođenje mira u BiH.

"Ti ciljevi su postavljeni organima BiH, a ne OHR-u. Ljudi koji žele stvari postaviti tako da OHR stoji na putu BiH ka EU nisu baš iskreni", izjavio je novinarima Gregorijan, koji je prisustvovao ceremoniji obilježavanja četvrte godišnjice formiranja Jedinice za specijalnu podršku Sipe.

Gregorijan je ponovio da još u potpunosti nisu ispunjena dva cilja, a to su državna i vojna imovina.

"Stvari se samo odugovlače i u institucijama i komisijama, čiji je direktni zadatak upravo rješavanje tih pitanja. Kad je riječ o državnoj imovini čekamo da stvari budu riješene još od potpisivanja Sporazuma o sukcesiji iz 2004. godine. Domaći organi nisu učinili ništa ni kad je riječ o izradi popisa imovine, tako da je međunarodni predstavnik morao da pokrene stvari i OHR će to uraditi", naglasio je Gregorijan.

Prema njegovim riječima, sve što treba uraditi dobro je poznato i za sve to postoje rješenja, a pitanje je samo da li će političari naredne godine učiniti nešto više na tom planu nego u prethodne tri.

"Nije nikakva slučajnost da će oni uslove za ukidanje viznog režima ispuniti u ljeto naredne godine, dva tri mjeseca prije izbora", smatra Gregorijan, koji je mišljenja da se, ako je suditi po iskustvima iz prošlosti, može očekivati pogoršanje političke situacije pred izbore.

Komentarišući inicijativu za referendum o pristupanju BiH NATO, on je naveo da su građani kroz izabrane predstavnike 2003. i 2005. godine, putem Zakona o odbrani, glasali za ulazak BiH u NATO.

On je istakao da je u tom zakonu jasno rečeno da je cilj upravo priključivanje NATO i da je zadatak institucija BiH da ga ispune.

"To je zakonska obaveza za sve. Za taj zakon su 2005. godine glasali svi - i SNSD i SDS, kao i Predsjedništvo u kojem je bio član iz SDS-a" - pojasnio je Gregorijan.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE