• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Službenik "Unikredit banke" iza rešetaka

Milutin Gajić iz Banjaluke, radnik u "Unikredit banci", smislio je spektakularne prevare kojima je nezakonito prisvojio više od milion maraka

 Službenik "Unikredit banke" iza rešetaka Izvor: MONDO

Milutinu Gajiću iz Banjaluke, radniku Unikredit banke, osumnjičenom da je kao organizator zločinačkog udruženja nezakonito prenio i prisvojio više od milion maraka na štetu javnih preduzeća „Elektroprivreda RS" i „DEP-OT", sudija Posebnog odeljenja banjalučkog Okružnog suda odredio je jednomiesečni pritvor, prenose banjalučki mediji.

Prema riječima Gordane Marić, službenika za informisanje banjalučkog Okružnog suda, na predlog Specijalnog tužilaštva RS Gajiću je pritvor određen zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da bi boravkom na slobodi mogao da utiče na tok krivičnog postupka uticajem na svjedoke ili eventualne saučesnike, ali i zbog opasnosti da bi mogao da ponovi krivično delo za koje se prema zakonu može izreći kazna od pet ili više godina robije.

"Po ovom rješenju, pritvor može trajati do 8. oktobra ove godine", istakla je Marićeva.

Dnevnik "Press RS" piše da se ovaj bankarski službenik tereti da je bio u vrhu kriminalne organizacije koju su, osim njega, činili Miro Šuvak (52) iz Kozarske Dubice, Branko Zelenika (41) iz Velikog Blaška kod Laktaša i Mira Ivančević (51) iz Dervente. Oni su, navodi list, pomoću gomile falsifikovanih dokumenata izveli spektakularne prevare u kojima su EPRS zakinuli za 710.000 KM, a preduzeće „DEP-OT" za više od 300.000 KM.

Pressov izvor, blizak istrazi, kaže da je Gajić bio mozak svih prevara.

"Osnovano sumnjamo da je upravo Gajić smislio ove spektakularne „pljačke u rukavicama". Vjerovatno je prevare dugo planirao, a sve je sproveo u djelo tek nakon što je upoznao Zeleniku koji je, ispostaviće se, bio idealan čovjek za taj posao jer je već imao iskustva u prevarama i prljavim poslovima. Interesantno je da su se njih dvojica upoznali sasvim slučajno, kroz jedan legalan posao. Gajić je zapravo pronašao Zeleniku, a on ostale članove bande koji su ideje sproveli u djelo i na kraju podigli novac", tvrdi izvor "Pressa RS".

U pritvoru prima platu?!

Milutin Gajić, iako se već nalazi iza rešetaka, i dalje će na svoj račun primati pun iznos plate od Unikredit banke jer, prema propisima, banka ne može da ga suspenduje ili otpusti sve dok se ne dokaže njegova krivica.

"Dok bude ležao u zatvorskoj ćeliji, on će imati redovna primanja iz Unikredit banke jer ga štiti pretpostavka nevinosti, koja jasno kaže da niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno. Cijeli slučaj je još u fazi istrage, tako da će Gajić bar još nekoliko mjeseci biti na platnom spisku banke", tvrdi izvor blizak vrhu banjalučke Unikredit banke.

Gajić je radio na poslovima platnog prometa, a bio je glavna kontakt osoba za usluge elektronskog bankarstva ove banke, koje su koristila, uglavnom, sva pravna lica koja imaju otvorene račune u Unikredit banci.

Hapšenjem Gajića, krug osumnjičenih za ove prevare počeo je da se zatvara, a prije njega redom su padali Šuvak, Zelenika i Ivančevićeva.

Dosadašnja istraga utvrdila je da je Ivančevićeva, po nalogu Zelenike, došla u Balkan investment banku u Banjaluci gdje se predstavila kao ovlašćeno lice EPRS i sa lažnim nalogom overila virmane za prenos 710.000 maraka. Nakon nje, u banku je došao i Šuvak, koji je na osnovu tog naloga novac prebacio na račun NLB Razvojne banke, gdje ga je podigao, i to u više navrata, pošto banka nije imala dovoljno keša.

Na identičan način zakinut je i „DEP-OT", ali preko računa Nove banke i Unikredit banke.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE