• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužilaštvo BiH: Nastavljamo profesionalan rad

Tužilaštvo BiH saopštilo je danas da na njegov rad neće uticati demonstracije niti "agresivne izjave" predstavnika Saveza logoraša.

 Tužilaštvo BiH: Nastavljamo profesionalan rad Izvor: MONDO

Iz Tužilaštva kažu da će svoj posao nastaviti da rade u skladu sa najvišim profesionalnim standardima.

U saopštenju se navodi da se službenici Tužilaštva BiH neće sastajati sa vođama Saveza logoraša i na taj način davati kredibilitet njihovim "agresivnim izjavama".

"Posebno odjeljenje za ratne zločine saosjeća sa svim žrtvama i svima koji su prošli kroz rat, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, te čine sve što mogu, s ograničenim sredstvima, da kroz rad riješe stvarne probleme žrtava", naglašava se u saopštenju.

Navodeći da je Tužilaštvo BiH iz medija saznalo da je jedan od ciljeva današnjih protesta predstavnika Saveza logoraša RS da se pokaže da "strani tužioci sjede na srpskim kostima i srpskoj krvi", u saopštenju se ističe da je ta tvrdnja "neozbiljna i gotovo da ne zaslužuje bilo kakav odgovor".

"Šta god da ona znači, niko u nju ne može ozbiljno povjerovati. U svom radu i odlukama koje donosimo ne rukovodimo se nacionalnom pripadnošću, a ponajmanje kada je riječ o odlukama koje se tiču žrtava i preživjelih", stoji u saopštenju.

Tužilaštvo BiH je naglasilo je da predmete o kojima će voditi istragu i krivično gonjenje bira na najneutralniji i najobjektivniji mogući način.

"Nama niko neće diktirati protiv koga treba da vodimo istrage ili koga treba da krivično gonimo. Mi cijenimo svoju nezavisnost i objektivnost, kao što bi trebao da čini i svaki misleći građanin, bez obzira na svoju etničku pripadnost ili političko uvjerenje. Naša
nezavisnost i nezavisnost Suda BiH jedine su istinske mjere političke zrelosti i održivosti BiH", naglašava se u saopštenju.

Tužilaštvo BiH smatra da "nepromišljena i preuveličana retorika nema nikakvu svrhu osim da rasplamsa strasti, a one se najbolje smiruju radom krivičnog pravosuđa".

"Krivično pravosuđe deluje osmišljeno i pažljivo, a ne kao reakcija na vanjske podsticaje. Dakle, neće biti naše reakcije", poručili su iz Tužilaštva BiH.

Predstavnici Saveza logoraša RS i Koordinacije hrvatskih udruženja "Kroacija libertas" danas su pred Sudom BiH održali proteste, tražeći smjenu glavnog tužioca Milorada Barašina i odlazak stranih sudija i tužilaca iz BiH, koje smatraju odgovornim za neprocesuiranje zločina nad Srbima i Hrvatima tokom proteklog rata u BiH.

Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik podržao je današnje proteste Saveza logoraša u Sarajevu i zahteve da strane sudije i tužioci u roku od dva meseca napuste BiH, navodeći da visoki predstavnik u BiH nema ovlaštenja da produži mandat stranim sudijama i tužiocima.

"Ako do toga dođe, mi ćemo zakazati sjednicu Narodne skupštine i donijeti odluku da se takva odluka ne odnosi na RS, bez obzira šta to značilo. Neka o tome misle oni koji eventualno nameravaju nelegalne zakone", kazao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Incko: Podrška pravosudnim organima

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko istakao je danas da je međunarodna zajednica jedinstvena u podršci radu pravosudnih organa u BiH, pogotovo procesuiranju ratnih zločina.

"Nadam se da će Parlamentarna skupština BiH 16. septembra usvojiti ispravnu odluku, odnosno da će institucije BiH iskoristiti priliku da same riješe pitanje stranih sudija i tužilaca. Ukoliko ovu priliku ne iskoriste i ne produže mandat stranim sudijama i tužiocima, napori BiH na izgradnji i utvrđivanju vladavine zakona biće ozbiljno ugroženi", rekao je Incko.

On je tokom sastanka sa predsjednikom Suda BiH Medžidom Kreso i glavnim tužiocem BiH Miloradom Barašinom naglasio da će upravo na rješavanju ovog pitanja institucije BiH biti u prilici da građanima, ali i EU pokažu da li je borba protiv kriminala za njih samo mrtvo slovo na papiru ili ozbiljan prioritet.

Incko je podsjetio da su Kreso i Barašin kao predstavnici najviših pravnih instanci u BiH naglasili neophodnost ostanka stranih sudija i tužilaca, saopšteno je iz OHR-a. (MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE