• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za zločin u Bukviku niko ne odgovara

Poslanik SDS-a u Brčkom Milan Purić izjavio kako još niko nije odgovarao za zločine u Bukviku, iako su izvršioci poznati Tužilaštvu distrikta.

 Za zločin u Bukviku niko ne odgovara Izvor: MONDO

Za zločin na području Bukvika, u jugozapadnom dijelu nekadašnje opštine Brčko, u kome je 14. septembra 1992. godine na kućnom pragu ubijeno 63 srpskih civila, nije odgovarao niko od nalogodovaca i izvršilica, mada su oni poznati Tužilaštvu distrikta, rekao je danas poslanik SDS-a u parlamentu distrikta Brčko Milan Purić.

Purić je na konferenciji za novinare, održanoj povodom 17. godišnjice zločina u Bukviku, izrazio nepovjerenje u Tužilaštvo distrikta Brčko da će procesuirati ovaj slučaj, navodeći da do toga nije stalo ni javnom tužiocu distrikta Zekeriji Mujkanoviću.

On je istakao da je među onima koji su izbjegli da daju izjave organima pravosuđa u vezi sa zločinima i aktuelni predsjednik Skupštine distrikta Mirsad Đapo, koji je u to vrijeme bio na čelu jedne komisije za razmjenu zarobljenika.

"Među žrtvama ovog zločina su mještani Bukvika i okolnih sela dobi između šest mjeseci i 88 godina. Mučki je ubijeno i dvoje nepokretnih ljudi, kao i jedno umobolno lice. Po završetku krvave egzekucije, spaljeno je više od 130 stambenih objekata, oko 200 ekonomskih zgrada", rekao je Purić.

On je dodao da je oko 1.500 mještana odvedeno u logore, gdje su "danima izlagani fizičkoj torturi i svakojakim poniženjima".

"Najviše nas vrijeđa što se se ljudi koji su počinili ratne zločine mirno kreću gradom. Štaviše, neki od takvih danas zauizmaju važna mjesta u lokalnoj vlasti", naglasio je predsjednik Mjesne zajednice Bukvik Živan Kaurinović, koji je i sam preživio zarobljeništvo.

O mučenjima u logoru u naselju Ulice, gdje je iz prethodno spaljenog sela dovezen sa još pedesetak komšija, na konferenciji za novinare govorio je i mještanin Bukovca Lazo Simić.

"U osnovnoj školi u Ulicama koja je 1992. godine bila pretvorena u logor za smještaj srpskih zarobljenika proveo sam 130 dana. Gotovo svakodnevno odlazio sam na kopanje rovova na prvim borbenim linijama. Kao radnu snagu, nemilosrdno su nas iskorišćavali i u poljskim radovima kao što je branje kukuruza. U mučenjima zarobljenika naročito su se isticali izvjesni Čađo i Braco", naveo je Simić.

Udruženje veterana Boračke organizacije Republike Srpske u distriktu Brčko saopštilo je danas da će povodom 17. godišnjice stradanja stanovnika bukvičkog kraja, 14. septembra u 12.00 časova članovi porodica i prijatelji ubijenih zapaliti svijeće na Gradskom pravoslavnom groblju u Brčkom, a dva časa kasnije ispred spomenika u Bukviku koji je izgradnji biće služen parastos za pokoj duša svih mučki ubijenih u tom i okolnim selima.(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE