• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lukač u gipsu "na novom zadatku"

Direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) Mirko Lujić kaže je da je Dragana Lukača na nove poslove rasporedio u skladu sa Zakonom o Sipi.

 Lukač u gipsu "na novom zadatku" Izvor: MONDO

Odluku o rasporedu Dragana Lukača na mjesto načelnika Odjeljenja za obezbjeđenje ličnosti i objekata (OBL) donio je, kaže, nakon isteka mandata Lukaču na mjesto pomoćnika direktora Sipe i u skladu sa Zakonom.

"Lukač je na poziciju na kojoj je bio do srijede došao iz te jedinice u koju je sad vraćen. Logično je da bude vraćen na poziciju načelnika OBL-a, jer je on i kreirao to odjeljenje i vodio ga na početku", rekao je Lujić za "Glas Srpske".

Istakao je da nisu tačne tvrdnje Lukača da OBL više nije u sastavu Sipe.

"Prelazne odredbe Zakona o Sipi kažu da će OBL nastaviti da funkcioniše u Sipi dok ga ne preuzme Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, a najkasnije 90 dana od početka funkcionisanja te nove direkcije", objasnio je Lujić.

Prelazne odredbe zakona, istakao je Lujić, upravo su predvidjele ovakvu situaciju da OBL ostaje integralni dio Sipe dok ga ne preuzme druga institucija.

On je rekao da je na mjesto svog pomoćnika imenovao dosadašnjeg načelnika OBL-a Anđelka Hrgića, a da je Mirzu Lišinovića zadržao na dosadašnjoj poziciji drugog pomoćnika.

"Glas" piše da je Lukač odlučio da ne koristi ratni staž i tako ostvari uslove za penziju, poslije isticanja mandata na mjestu pomoćnika direktora 9. septembra.

Lujić ističe da je penzionisanje, za one koji imaju tu privilegiju po osnovi učešća u ratu, njihov lični izbor.

"Ne ulazim u to, niti želim da spekulišem šta će biti sa njegovim ratnim stažom i da li će on i kada to iskoristiti za penzionisanje. Prema personalnoj evidenciji, na osnovu ostalog staža, izuzimajući ratni, on još nije u kategoriji za penziju, a 17 naših radnika, koji ispunjavaju uslove za penziju, već smo obavijestili o tome", naglasio je Lujić.

Lukač je izjavio za federalne medije da je uložio žalbu na Lujićevu odluku Odboru za žalbe policijskih službenika.

"Osnov za žalbu je taj što, prema novom Zakonu o Sipi, Odjeljenje za zaštitu državnih objekata i osoba više nije sastavni dio Sipe, već prelazi u Direkciju za koordinaciju policijskog rada", tvrdi Lukač.

Istovremeno, smijenjeni  Lukač doživio je nezgodu, iako detalji još nisu poznati.

Portparol Sipe Željka Kujundžija potvrdila je da je Lukač u srijedu uveče, istog dana kad mu je istekao mandat, slomio nogu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE