• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jovičić: Ako sam kriv, hapsite me!

Radislav Jovičić, bivši visoki zvaničnik Sipe kojeg je u junu smijenio OHR zatražio od Tužilaštva da pokrene istragu o navodnom prisluškivanju.

 Jovičić: Ako sam kriv, hapsite me! Izvor: MONDO

"Tužilaštvo BiH i ostale nadležne institucije dužne su da po službenoj dužnosti otvore istragu, pošto je u obrazloženju o smjeni navedeno da sam počinio niz teških krivičnih djela. To je njihova zakonska obaveza, ako se već tvrdi da sam počinio tolika krivična djela. Ja hoću da se u istrazi utvrdi ono što tvrdim od samog početka - da sam smijenjen bez ikakvih dokaza i na osnovu nečijih dezinformacija", istakao je Jovičić za list "Press RS".

Jovičić je smijenjen 6. juna, odlukom visokog predstavnika u BiH Valentina Incka uz obrazloženje da je "djelovao izvan zakonitog lanca komandovanja, koristio osoblje i opremu Sipe za praćenje zaposlenih u OHR-u i primao mito za otkrivanje povjerljivih informacije".

On je naglasio da je odluka o njegovoj smjeni, poslije koje je uslijedio i otkaz iz agencije, donesena na osnovu dezinformacija i falsifikovanih dokaza, pogotovo jer mu se na teret stavlja "korišćenje osoblja i opreme Sipe za prisluškivanje OHR-a", iako je ta oprema postavljena svega nekoliko dana prije njegove smjene.

U pokušaju da dokaže svoju nevinost, Jovičić očekuje da cijeli slučaj provjeri i zajednička Komisija za odbranu i bezbjednost oba doma parlamenta BiH.

On je komisiji nedavno poslao dopis u kojem ih moli da, u skladu sa njihovim nadležnostima, zatraže informacije od Tužilaštva, obavještajno-bezbjednosne agencije i Sipe o tome da li su ikada istraživali navodne nezakonitosti u njegovom radu.

"Neshvatljivo je da državne institucije ne znaju ili neće da me procesuiraju za tolika krivična dela koja mi se stavljaju na teret. Sve to se lako može provjeriti unutrašnjom istragom u samoj agenciji. Istraga bi, ubijeđen sam, pokazala da se nisam ogriješio o zakon, niti o jedno pravilo agencije. Nikada nisam djelovao mimo lanca komandovanja, a ne znam koji su to verodostojni dokazi o mojoj korumpiranosti i pozivam ih da kažu kad sam i od koga uzeo novac", istakao je Jovičić.

Uvjeren da je žrtva podmetnutih laži, bivši načelnik Službe za operativnu podršku Sipe, u čijem je sastavu i sistem za prisluškivanje, traži od niza nadležnih institucija da otvore istragu i, ako treba, najstrože ga kazne ako se dokaže da je ikada prisluškivao funkcionere OHR-a.

Iz Tužilaštva BiH nisu željeli da komentariše činjenicu da još nisu tražili pokretanje istrage protiv Jovičića, iako se u obrazloženju o smjeni tvrdi da je počinio niz teških krivičnih djela.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da nemaju nikakav komentar na Jovičićev zahtjev da protiv njega bude pokrenut krivični postupak.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE